Спорт

Ево кад и како Ђоковић опет може да буде број 1 на АТП листи!

Трка између Новака Ђоковића и Ендија Мареја у 2017. години за место број један на АТП листи свој први чин доживела је у Дохи. Иако је српски тенисер освојио турнир Шкот је увећао предност, али Новак може да се врати на врх листе већ после Аустралијан опена.

Тријумфом у Катару Ђоковић је одбранио титулу освојену прошле године, самим тим и 250 бодова. Међутим, Мареј је уласком у финале увећао свој конто за 150 бодова јер прошле године није учествовао на овом турниру. Ђоковић је остао на 11.780 бодова, док је Мареј сада на 12.560 бодова, односно има 780 бодова више.

Прву прилику да се врати на место број један Ђоковић ће имати у Мелбурну, где 16. јануара почиње први Грен слем у сезони. Ђоковић брани титулу освојену прошле године у финалу против Ендија Мареја. Србин, дакле, брани 2.000 бодова, а Шкот 1.200.

Математичка рачуница је јасна. Први предуслов за повратак на врх јесте да Новак освоји трофеј и тиме одбрани бодова, а други је да Мареј испадне до четвртфинала. Уколико тренутни број један испадне у четвртфиналу изгубиће 840 бодова, па би у том случају Новак имао 60 поена више по завршетку Аустралијан опена.

Како год да се заврши Аустралијан опен, јасно је да ће двојица најбољих тенисера на свету водити велику борбу за прво место на АТП листи.

Ђоковић је до сада 223 недеље провео на врху АТП листе и тренутно се налази на петом месту вечне листе. На првом је Роџер Федерер са 302 недеље на врху, а између су Пит Сампрас (286), Иван Лендл (270) и Џими Конорс (268).

Новаку ће свакако велики мотив бити и да обори рекорд у Грен слем титулама. Српски тенисер је тренутно на деоби четвртог места са Ројем Емерсоном пошто обојица имају 12 трофеја на највећим турнирима. Испред су Пит Сампрас и Рафаел Надал са по 14 трофеја и Роџер Федерер са 17.

Извор: Курир