Издвајамо Србија

ЕУ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Влада Србије припремила контрамере, у случају да Харадинај не буде изручен

Србија тражи хитно и неодложно изручење бившег вође ОВК Рамуша Харадинаја, а уколико се Француска или било која друга држава ЕУ оглуше о ове захтеве, биће примењене контрамере и Београд неће поступати по њиховим међународним потерницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај маневар одлучила се Влада Србије после хитне седнице поводом одлуке суда у Француској да Харадинаја пусти на привремену слободу. Из Немањине је упућен и позив земљама ЕУ, али и свим другима, да поштују правила међународног јавног права, а не да доносе политичке одлуке.

Министрима је на седници предочена садржина оптужнице против Харадинаја, укључујући и додатну документацију Тужилаштва за ратне злочине, која га терети за нова кривична дела против цивилног неалбанског становништва, на подручју Косова, у јуну 1999. Харадинају се, између осталог, на терет ставља и да је наложио злостављање и затварање цивила, да је тукао и силовао једну малолетну девојку, а затим је препустио иживљавању својих сабораца, као и да су припадници ОВК убили бебу од 14 дана!

Нека од стравичних сведочења пренео је после седнице Владе директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић:

– Припадници Харадинајеве ОВК упали су у једну кућу и човека који се ту скривао с породицом питали шта има за јело. Када је одговорио да има пасуљ, али без меса, један од припадника ОВК пуцао је у његову кћеркицу од 14 дана, одсекао јој главу, и рекао му: „Ето, сад имаш месо!“ Како онда можемо да прихватимо лажну правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, то да злочини против Срба буду дозвољени ако је то у интересу великих сила.

Министарка правде Нела Кубуровић открила је да у проширеној оптужници против Харадинаја има 30 нових сведока и других доказа, и поручила да ће Харадинају у Србији бити обезбеђено правично и фер суђење:

– Надамо се да ће француски органи поступити професионално и поштовати Европску конвенцију о екстрадицији коју су сами потписали. Ако не буде изручен Србији, ми ћемо истом мером узвратити на захтеве које Француска буде упутила према нама.

Додатна документација Београда, тачније три велика регистратора у којима се налазе писани искази сведока, бројне ДНК анализе, потврде о смрти, као и правоснажне пресуде које су донете пред Вишим судом у Београду, потире аргументе Харадинајевих адвоката да је он већ ослобођен у Хагу за иста кривична дела. Наиме, нови докази односе се на дела почињена у јуну 1999. над цивилним становништвом које није пристало да сарађује са ОВК, док је у Трибуналу процесуиран за злочине почињене од марта до септембра 1998.

И шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија неће одустати од гоњења једног од команданата ОВК:

– Верујем да ће се Француска држати принципа ЕУ, међу којима је и кажњавање ратних злочина.

У Апелационом суду у Колмару поручују да још немају датум када ће одлучивати о захтеву Србије за екстрадицију Харадинаја. Иако је он предао пасош и има обавезу да се два пута недељно јавља француској полицији, њега практично ништа не спречава да изигра закон и врати се у Приштину. Приштинске власти могле би да му доставе нови путни документ у експресном року, а да се, затим, готово несметано, домогне аеродрома у некој од околних земаља, чије му власти неће правити проблеме да путује, јер се неке земље отворено оглушују о захтев Србије за изручење.

ИСТРАГА О ТАЧИЈУ

КОСОВСКИ председник Хашим Тачи и председник Скупштине Кадри Весељи налазе се под истрагом Специјалног суда за ратне злочине бивше ОВК, тврди новинар и оснивач косовског сајта „Инсајдери“ Вехби Кајтази.

Према његовим речима, поред ове двојице, под истрагом су и потпредседник косовског парламента Џавит Халити и други из тог ранга, а под истрагом због низа злочина почињених пре и после рата на КиМ.

СПАЛИЛИ ЗАСТАВУ У ЖЕНЕВИ

АЛБАНЦИ имигранти са Косова и из Прешева запалили су у Женеви српску заставу због хапшења Харадинаја. На снимку који су објавили албански медији види се како две особе пале нашу тробојку, коју су сами нацртали и на којој ћирилицом стоји исписано „Србија“.

 

Извор: Вечерње новости