Србија

Завршен хитан састанак с Могеринијевом! Вучић: Србија има само један услов

Вучић је рекао и да је са шефицом европске дипломатије разговарао о ситуацију у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама

Премијер Србије Александар Вучић и представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини имали су у Давосу хитан састанак, на којем су разговарали о Косову и Метохији. Мир је најважније достигнуће, поручила је шефица европске дипломатије и апеловала да се смире тензије између Београда и Приштине и настави дијалог.
Српски премијер је Федерику Могерини известио о најновијим дешавањима. Вучић је у разговору поновио своје ставове о порукама из седишта НАТО-а око деловања косовске полиције на северу Космета. Истакао је да је у питању покушај да се формом замагли суштина и да око тога постоји усмени договор.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је новинарима, преносећи поруке Федерике Могерени, рекао и да је са шефицом европске дипломатије разговарао о ситуацију у региону, односима између Београда и Приштине, али и о другим темама.

– Не би било фер да говорим о свему што је Могеринијева говорила, али могу да кажем да је апеловала на смиривање ситуације и тензија, рекла да је мир најважније достигнуће и апеловала на наставак дијалога”, рекао је Вучић.

Како каже, он је њој поручио да као председник владе не подноси замену теза у којој “цео свет прича о возу, а воз нико од Албанаца није ни видео”, али су зато Срби на северу видели 17 оклопних возила и дуге цеви.

– Рекао сам да Србија има само један услов, а то је да нико више не покуша да дугим цевима и оклопним возилима решава проблеме и да смо увек спремни за сваку врсту разговора, смиривање тензија, јер нама понајмање одговара било какав проблем, јер смо на добром економском путу – навео је Вучић.

Он је додао да Србија жели мир готово по сваку цену, да нема проблем са тим да разговара, али да је лично изгубио поверење у многе људе јер, како каже, постоје ствари које се не раде.

– Није неки Вучић или било ко други послао оружје и оруђе било где, већ су они послали и оружје и оруђе. Кад смо говорили о симболима велике Албаније, тад сте нас критиковали што је неко шутнуо у задњицу двојицу њихових фудбалера, а да смо извели тенкове, да ли бисте нас похвалили онако како поједине западне амабасаде њих данас хвале? Пошто је ваљда велика Албанија много већа увреда него Србија, не велика Србија, него обична Србија – навео је Вучић.

Он је рекао да у томе лежи његов лични проблем, а да ће, уколико с тим буде било каквих проблема у будућности, себе искључити из те приче и поставити некога ко може да стекне неку врсту новог поверења у албанске представнике.

Постоје ствари које се једноставно не раде, које не смете да радите, не смете да се играте оружјем и оруђем на територији Западног Балкана, то сви људи морају да знају – навео је Вучић.

Приметио је и да, ако је Косово независна држава, како кажу у немачкој и америчкој амбасади у Приштини, не види разлог да се уопште разговара с Београдом и да постоји дијалог.

– Одлично, онда решите ствари, а немојте нас да укључујете. Само немојте да тражите да вам дајемо зелено светло за нешто што је директно против интереса српског народа – навео је он.

Вучић је захвалио шефици европске дипломатије на ангажману, наводећи да је сигуран у њене најбоље намере, те да верује да ће се уз помоћ ЕУ и других међународних субјеката спустити тензије између Београда и Приштине.

Састанак Вучића са Федериком Могерини није био планиран већ је јутрос хитно уговорен за 15.30 сати.

Премијер Србије учествује на годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, који траје до 20. јануара.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug