Занимљивости

Застрашујуће: Нови светски поредак у коме нема места за људе!

У америчком хеџ фонду Бриџвотер асосиејтс (Бридгеватер Ассоциатес), највећем инвестиционом фонду те врсте на свету, тим инжењера већ скоро две године ради на развоју вештачке интелигенције. Циљ им је да повећају продуктивност тако што ће роботи управљати компанијом, односно запошљавати и отпуштати људе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оснивач фонда Реј Далио жели да створи нови пословни модел где ће већина запослених бити програмери, а одлуке ће доносити рачунари.

Тим који ту идеју треба увести зове се Сyстемисед Интеллигенце Лаб, а води га Давид Феруци, рачунарски стручњак који је створио ИБМ супер рачунар Вотсон, машину која је 2011. победила људе у игри Џепарди!

Први кораци у новом начину пословања већ се уводе: запослени Бриџвотера оцењују се међусобно коришћњем електронског система ‘Дотс’, тако што се њихови бодови претапају у „сличице спортиста“ које показују јаке и слабе стране сваког радника.

Вештачка интелигенција одлучивала би о запошљавању правих људи и пресуђивала у случају неслагања различитих система. На тај би се начин, сматрају стручњаци, могло спречити да људски осећаји засметају пословању.

Рачунарски алгоритми све више преузимају посао финансијских мешетара.

Марк Карни, гувернер Банке Енглеске, рекао је прошлог месеца да би роботи могли узети 15 милиона послова у Великој Британији у надолазећим годинама.

– Основни изазов је да, уз велике предности, свака технолошка револуција немилосрдно уништи послове и начине живота – па тиме и идентитете – пуно пре него што се нови појаве – цитира га Дејли Мејл.

Иначе, главни адвокат Бриџвотера до 2013. био је Џејмс Коми, који је после тога постао директор ФБИ-а. Председник овог хеџ фонда Дејвид Мекормик наводно је на путу да постане заменик министра обране у влади новоизабраног америчког председника Доналда Трампа.

Извор: Vestionline.com