Издвајамо Православље

Зашто треба да сачувате пепео од бадњака: Божји лек који ваља имати у кући!

Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру. А шта посел Божића?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од најважнијих обичаја пред Божић које сви поштују свакако је уношење бадњака у кућу.

Иако данас има да се купи на сваком ћошку пред овај велики празник, многи и даље поштују традицију и одлазе у шуму да исеку свој бадњак.

Овај весели обичај обављају већином мушкарци – на Бадњи дан устају пре свитања и одлазе у оближњу шуму, где секу грану храста – бадњак.

Обично се по Бадњак иде у друштву, па домаћини са собом понесу и мало ракије, којом наздраве када исеку Бадњак и упуте се сваки својој кући. Бадњак стоји пред улазним вратима, на Бадње вече се уноси у кућу, а на Божићно јутро његовом гранчицом положајник џара ватру.

Али, знате ли шта треба да урадите са бадњаком након што прође трећи дан Божића?

Бадњак треба запалити и оставити да изгори у шпорету у кући. Ватра која се појављује када се Бадњак спаљује доноси плодност и помаже свим укућанима, али је не треба распиривати дувањем, већ пустити да сама пламти.

Такође, требало би сачувати мало пепела од бадњака који се сагорео и чувати у посебном месту у кући, па зато Бадњак треба запалити у чистој пећи.

У многим местима верује се да је пепео од Бадњака изузетно лековит, па се пије помешан са водом против главобоље.

Извор:Курир Стил