Издвајамо Свет

ИЗАРЕЛСКИ МИНИСТАР ГРМИ НА ЕУ: „Престаните да делите лекције, погледајте шта сте урадили са Косовом“

Авигдор Либерман, министар обране Израела, изјавио је да војску његове земље „ништа неће моћи да заустави у налету против непријатеља“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нећемо стати док не поразимо непријатеље у будућим конфликтима. Нећемо стати све док не буду махали белом заставом – поручио је Либерман на дводневној безбедносној конференцији у Тел Авиву у уторак, преноси „РТ“.

Либерман, иначе лидер партије Yисраел Беитеину и дугогодишњи савезник премијера Бењамина Нетањахуа, нагласио је да ће се Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) борити до „горког краја по све непријатеље земље“.

– Не интересује нас где ће наредни конфликт избити. Оно што је важно је да ћемо ударити пуном снагом! Ако треба да окупирамо пола појаса, заузећемо га. Ако треба више, заузећемо више – поручио је министар одбране према наводима листа „Хааретз“.

Либерман, познат по оштрој реторици, није се либио да критикује САД, Русију и ЕУ због, како каже, „њихових покушаја да се угурају у улогу миротворца у израелско-палестинском сукобу“.

– Њихови напори су узалудни. Цео свет је огрезао у поделама: Погледајте Косово, Босну, Кипар, Ирак, Авганистан… Претерано мешање великих сила, нарочито оних из Европе, врло је узнемирујуће. Нимало не доприносе решењу, већ само компликују ситуацију. Ко год хоће да помогне у решавању нашег конфликта, нека га прво заборави – поручио је министар одбране, преноси „Тимес оф Исраел“.

Либерман се није зауставио на томе.

– Када будете успели на једном месту, када успешно будете решили конфликт, онда можете да дођете да нам држите лекције. Европа није у позицији да држи придике, с обзиром да се и сама распада – поручио је министар одбране Израела.

Ипак, иако је оштро одбацио понуду великих сила, Либерман је признао да се израелско-палестински сукоб не може решити без треће стране.

– Пут ка помирењу с Палестином није у билатералном договору, већ у регионалном споразуму – рекао је Либераман, а лист „Алгемеинер“ наводи да је израелски министар ту пре свега мислио на „сунитске земље региона“.

У уторак је премијер Израела Бењамин Нетањаху заједно са Либерманом наредио изградњу још 2.500 стамбених јединица у западном појасу Газе. Око 100 кућа биће изграђено у граду Беит Ел. Израелски медији пишу да је за изградњу тог насеља новац директно донирала породица Џареда Кушнера, зета Доналда Трампа, и то у периоду од 2010-2014. године. Либерман и Нетањаху су негирали да донације имају било какве везе са администрацијом новог председника САД Доналда Трампа, који је Кушнера именовао за специјалног саветника за Блиски исток.

Извор:Блиц.рс