Издвајамо Србија

ИНЦКО ИЗГУБИО КОМПАС! Срби огорчени због поређења Српске са злочиначком НДХ Анте Павелића(ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

БАЊАЛУКА – Изјава високог предствника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка, којом је упоредио Републику Српску са злочиначком НДХ Анте Павелића, не престаје да изазива осуђујућа реаговања у Бањалуци и српских званичника у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је оценио да је Инцкова изјава “незабележена срамота”. Црнадак, како су пренели бањалучки медији, каже да Инцкова изјава “једна од најстрашнијих” и да је усмерена против Републике Српске и српског народа, као и против смиривања политичких тензија у БиХ.

„Можда господин Инцко мисли да је наштетио само Републици Српској оваквим грозним поређењем, али је заправо забио нож у леђа свима који покушавају да поправе имиџ БиХ у свету и да ову земљу из периода таме и сукоба поведу у бољу будућност“, истакао је Црнадак.

Нагласио је да се као министар иностраних послова БиХ налази међу најодоговорнијим особама у земљи по питањима развијања добросуседских односа, европских интеграција и унапређења имиџа БиХ, те због тога најоштрије осуђује и одбацује поређење Републике Српске, као једног од два ентитета БиХ, са злочиначком НДХ, јер то наноси директну штету.

„Република Српска има народ који верује у европске вредности, антифашистички народ који представља све супротно у односу на НДХ. Овај народ се борио и гинуо да би НДХ била поражена заједно са другим фашистима и нацистима током Другог свјетског рата и незабележена је срамота, на било који начин, поредити НДХ са Републиком Српском“, поручио је Црнадак.

Председник владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Миленко Савановић очекује да Инцко повуче своју изјаву и извини се свим Србима. И он каже да је поређење 9. јануара са настанком усташке фашистичке државе и њене злочиначке идеологије која се завршила геноцидом над Србима – крајње увредљиво и непримерено за спрски народ.

„Потпуно смо уверени да Валентин Инцко врло добро познаје историјске чињенице, стога још више чуди његова скандалозна изјава која на најгрубљи начин вређа наше осећаје, посебно малобројних чланова српских породица који су успели преживети страхоте страдања у злогласним усташким логорима: Јасеновцу, Доњој Градини, Лепоглави, Јадовну, Госпићу, Сајмишту, Старој Градишци и оним које је створила Независна држава Хрватска”“, саопштио је Савановић. Очекивали смо, додаје он, да Инцко ради на изградњи повјерења у БиХ , а не да „један страдалнички народ који је поднео највећу жртву за слободу у протеклим ратовима, пореди са џелатима“.

Удружење грађана Источна алтернативе поручила је Инцку да је најбоље да спакује кофере и иде из БиХ.

„Знамо да је НДХ створена уз помоћ Немачке и Аустрије, које су творци фашизма и видимо да Инцко жали што се не слави дан те фашистичке творевине“, наводи се у саопштењу овог удружења. Из тог удружења поручују да је доказ Инцкове пристрасности то што од доласка у БиХ никада није посетио ниједно српско стратиште у Републици Српској, а редовно обилази муслиманско војничко гробље у Поточарима и на другим локацијама.

Извор:Танјуг