Свет

ИСИС дигао у ваздух постројење хрватске ИНЕ! (ВИДЕО)

Терористи Исламске државе наводно су дигли у ваздух гасно постројење Хајан, које се налази 100 километара источно од Хомса, након што су око постројења и у њему поставили експлозив. Хрватски медији преносе да је у том нападу уништено и постројење нафтне компаније ИНА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Терористи су снимак објавили на друштвеним мрежама, али о томе за сада нема службене потврде. Као што је видљиво на службеним страницама, хрватска нафтна компанија ИНА је од 1998. године суделовала у активностима истраживања и производње у Сирији.

Комплексна политичка ситуација у Сирији утицала је на положај Ине на блоковима Афамија и Хајан, а након објаве „више силе“ 26. фебруара 2012. године све активности на споменутим блоковима су суспендоване док се околности не промене.

Такође, ИНА на својим страницама пише како је захваљујући истраживањима на блоку Хајан објавила шест комерцијалних открића (Џихар, Ал Махр, Џазал, Палмира, Мустадира и Мазрур) са значајним налазиштима резерви нафте, кондензата и гаса.
Како би на том простору могле да се спроводе нафтне операције основана је компанија ХПЦ (Хаyан Петролеум Цомпанy), заједничка компанија Ине (извођач) и ГПЦ-а (Генерал Петролеум Цомпанy), но због објаве рата Инина дјелатност на пољу Хаyан трајала је само 57 дана у 2012. години, пише „Јутарњи лист“.

https://youtu.be/PluyKg6xeUY

 Извор: Jutranji list