Свет

Кијев у страху од Трампа: Ништа од ЕУ и НАТО, Крим остаје руски?

Мир са Русијом? У Кијеву је почела болна дебата о предлозима за решавање спора Украјине и Русије. Кијев, наводно, након победе Доналда Трампа на председничким изборима, не може више да рачуна на велику подршку САД.
Председнички избори у САД одржани у новембру, изазвали су у званичном Кијеву неку врсту шока. Министар унутрашњих послова веома брзо је са Фејсбука обрисао коментар који је написао о кандидату Републиканаца. Изабран је Доналд Трамп који је обећао да ће бити близак са руским председником Владимиром Путином. То, наравно, није добро за Украјину. Од тада је забринутост велика, јер постоји страх да САД не само да ће повући своју заштитничку руку са Украјине, већ и да би могле да смање економску помоћ, пише „Дојче веле“.

Током божићних празника, у Украјини је пропао је читав низ предлога који би могли бити подстрек за нове дискусије. Све је почело са Виктором Пинчуком, мултимилијардером, меценом и представником „олигарха“ који у Кијеву традиционално имају политички утицај. Пинчук се у „Вол стрит џурналу“ појавио са анализом према којој би Украјина требало да се одрекне уласка у НАТО и да се обавеже на неутралност – али и да истовремено добије безбедносне гаранције. Такође, могуће је и да ће европске интеграције морати да сачекају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Донбас, који улази у четврту годину рата, Пинчук предлаже да Украјина одступи од досадашњих максималних захтева и прихвати локалне изборе. Украјинско полуострво које се припојило Русији у марту 2014. године, требало би искључити из свих предстојећих преговора са Русијом. За око двадесет година Крим би могао поново да се прикључи Украјини, као што је то било са поновним уједињењем Немачке.

Реакције на Пинчукове предлоге су оштре. Хана Хопко, независна либерална посланица у Ради, украјинском парламенту, Пинчукове предлоге је незвала „криминалним“. Она је рекла да је „злочин играти се с територијалним интегритетом Украјине“.

Аналитичар Васил Филипчук страхује да би руски председник Путин могао да искористи садашњу ситуацију и због тога се залаже са уравнотежен однос са Русијом.

– Украјина у конфликту са Русијом више не може да рачуна на САД. То зна и Русија, и због тога ће она да ради на заоштравању ситуације. Украјинском друштву је доста рата у Донбасу и конфликта са Русијом. Међутим, међу украјинским политичарима постоји доста отпора некаквом непристрасном приступу предлозима за решење – сматра овај експерт.