Србија

ЛАВРОВ ЗАЛЕДИО ЕУ И САД: Русија неће дозволити мењање Дејтонског споразума на штету Републике Српске

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да се Русија залаже за спровођење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини и одбацио оптужбе да Република Српска крши тај споразум и да неко у БиХ руши државу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија се залаже за реализацију Дејтонског споразума и увијек је потврђивала приврженост том споразуму“, рекао је Лавров на годишњој конференцији за новинаре коментаришући изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да Република Српска треба да се припоји Србији.

Додао је да је Москва подсјећала западне партнере да у БиХ, „која се сматра независном државом“ треба да се укине институција Високог представника који може да „намеће Србима, муслиманима и Хрватима било која рјешења“.

„Европска унија никако не може да одбаци та овлашћења Високог представника. То иритира, исто као што иритира и то што су српски политичари у Бањалуци стално подвргнути нападима да руше ту државу“, навео је Лавров.

Истакао је да у БиХ нико не руши државу.

„Нагласићу још једном, у БиХ нико не руши државу. Додик је више пута још раније потврђивао своју приврженост Дејтонском споразуму. Дејтонски споразум крше они који доносе одлуке не узимајући у обзир мишљења сва три народа“, сматра Лавров.

Према његовим речима, оптужбе да Република Српска прославом 9. јануара крши Дејтонски споразум, представљају провокације.

„Када се дижу хистерије поводом одлуке Срба да 9. јануар прогласе Даном Републике Српске и када се саопштава да је то подривање Дејтонског споразума, то је још једна провокација и нека врста увреде да неко признаје своје вриједности, а не неке бриселске, постхришћанске“, закључио је шеф руске дипломатије.

Порука руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова да албански специјалци немају шта да траже да северу Косова, изазвала је праву параноју у Загребу!

Иако се односи Београда и Приштина ни по чему не тичу Хрватске и неоусташке владе у Загребу, хрватски портал Индеx.хр закукао је на свом сајту како се, ето, и Русија умешала у спор.

Уз то, Индеx.хр је у наслов текса додао како Лавров помиње ‘нови рат на Балкану’, иако се већ у првој реченици руског министра унутрашњих послова децидно каже како се ‘нови рат на Балкану не сме допустити’.

Међутим, на страну то што Индексов наслов у потпуности, дакле, не одговара садржини текста и цитираним изјавама руског шефа дипломатије, сама потреба да на овој начин пласирају текст несумњиво сведочи о паници у Загребу која настаје увек када Русија јасно и недвосмислено каже да ће бити уз Србију.

 

Извор: Srna/ Informer.rs