Здравље Издвајамо

ЛЕК ДЕЛУЈЕ ПРЕДОБРО: Нова терапија ОТОПИЛА тумор у жени за само три дана!

Клиничко тестирање деловања комбинације постојећих лекова излијечило је тумор једне жене у само три дана, а знанственике сада забрињавају последице таквог инвазивног лечења јер на мјесту тумора остаје велика празнина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У медицини је страх да пацијент неће реагирати на терапију честа појава, но знанственици се сада брину да би нови третман могао бити тако учинковит да ће тијелу болесника донети више штете него користи, преноси Ливе сциенце.

Готово 150 особа било је укључено у клиничко тестирање којим се жељело видјети дјелује ли један лијек боље сам или у комбинацији с другим лијеком. Код већине пацијената приликом узимања комбиниране терапије дошло је до значајнога побољшања, но код једне је жене тумор реаговао шокантно – потпуно је нестао у само три дана.

Лијекови које су знанственици истраживали били су познати лијекови којима се третира меланом, Yервоy и Опдиво. Оба лијека дјелују на начин да потичу имунитет да се бори против станица рака.

(Пре)дјелотворна комбинација

У испитивању, 142 пацијента с меланомом који је метастазирао насумичним одабиром добивали су Yервоy у комбинацији с Опдивом и Yервој у комбинацији с плацебом. Истраживање је показало да су пацијенти који су добивали комбинацију имали значајни позитивни помак у лијечењу у односу на оне који су добивали само један лијек.

Код 53 посто пацијената дошло је до смањења тумора од најмање 80 посто, а код 22 посто испитаних меланом је до краја провођења студије потпуно нестао. Ниједан пацијент из скупине која је примала само један лијек није показао тако добре резултате.

Иако је студија завршена, продужена је како би пацијенти који су одлично реаговали на терапију и даље примали лијек који им, очито, помаже. На тај је начин и раније споменута жена наставила с терапијом.

Пацијентица (49) се задње четири године лијечила од меланома који је метастазирао, кемотерапијом и оперативним захватима. Иако јој је неколико тумора одстрањено, болест је била устрајна и прије пет мјесеци јој се испод лијеве дојке развила велика маса.

Жена је примила само једну дозу новог коктела лијекова, а кад се за три дана вратила по нову терапију, пријавила је да је тумор из њезиних прса “нестао”. Осим очите рупе у њеном прсном кошу, ЦТ скен је потврдио да је велики тумор потпуно искоријењен.

Забрињавајуће посљедице

Колико год је ово брзо и драматично излијечење позитивно, стручњаке забрињава што ако се ово догоди и с туморима који су у другим дијеловима тијела, примјерице у дебелом цријеву или срцу, што може имати озбиљне посљедице.

– Иронично је што смо сада забринути због могућности да лијек дјелује предобро – написали су знанственици у свом извјештају.

 

Извор: Магазин.хр