Издвајамо Србија

ЛУКАШЕНКО ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Србија може да рачуна на Белорусију!

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ðорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

11.20 – Лукашенко: Србија може да рачуна на Белорусију

– Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима, и увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако то некада није било добро за нас. Имали смо принципијални став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога, можете да рачунате на Белорусију. Требало би да знате да ћемо учинити све што можемо за Србију – поручио је Лукашенко.

Подсетивши да Белорусија никада није прекинула сарадњу са Србијом, Лукашенко је поручио да се то неће ни догодити у будућности.

Белоруски председник истакао је да се трговинска размена између две земље која је, како је нагласио, основа за изградњу односа, недавно смањила, те је указао на важност да се пронађу начини да се обнови билатерална трговина.

– Морамо да урадимо све што можемо да бар постигнемо претходну вредност билатералне трговине – поручио је Лукашенко.

10.20 – Премијер Србије Александар Вучић обишао је Храм Свих Светих у Минску

Вучић је разговарао са свештенством храма, које му је уручило велику икону Јована Крститеља, поклон за Храм Светог Саве у Београду. Премијер Србије је Храму Свих Светих поклонио икону Богородице Тројеручице.

08.45 – Вучић и Лукашенко о билатералним односима две земље

Почео је састанак премијера Србије Александра Вучића и председника Белорусије Александра Лукашенка, који данас у Минску разговарају о билатералним односима две државе.

– Политички и економски односи две земље напредују – оценио је Вучић у разговору са Лукашенком.

Иначе, првог дана посете, Вучић се у Минску састао са белоруским премијером Андрејом Кобјаковим, који је истакао да је Србија кључни економски партнер Белорусије на Балкану.

У присуству два премијера, потписано је више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње Србије и Белорусије.

Премијер Вучић је изјавио је у Минску да је са званичницима Белорусије разговарао о набавци оружја и оруђа, пре свега за заштиту нашег неба, као и о потенцијалној набавци „ловаца“ и противавионског оружја, по најповољнијим условима. Он је додао да је било речи о системима за које је до јуче било немогуће да их Србија има.

– Разговарали смо и о фабрикама које ће заједнички да производе оружје или муницију за трећа тржишта – рекао је Вучић. Он је у Минску рекао да је са белоруским званичницима разговарао и о стварању заједничких компанија.

У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ðорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер.

Вучић се састао и са председником Савета Републике Националне Скупштине Белорусије Михаилом Мјасниковичем, који је предложио нове облике сарадње и заједничке седнице тела два парламента.

Премијер Вучић положио је венац на Споменик Победе у Минску, обишао Храм Свих Светих и Белоруски државни музеј историје Великог отаџбинског рата.

Извор:.srbijadanas.com