Издвајамо Србија

Матија Бећковић честитао Дан Републике Српске: “Срби су славили славу и у ропству и у слободи”

Академик Матија Бећковић честитао је Дан Републике Српске и поручио да су Срби славили славу и по тамницама, и у логорима, и у ропству, и у слободи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– На тај дан српски народ треба да каже – слава Богу на висини и на земљи мир, а међу људима добра воља – истиче Бећковић, наводећи да се „не зна да ли је Свети Стефан изабрао Републику Српску или је Република Српска изабрала Светог Стефана“.

Бећковић истиче да сви знају да је „крсна слава – слава над славама и да су све славе добиле име по тој слави“.

– Сви имамо свога свеца, заштитника, за кога верујемо да је наш заступник код Бога – наводи он.

Бећковић подсећа да је у последњих 70 година крсна слава била проскрибована, па су је неки славили кријући или су је славили, а тврдили да не славе, али славу нису заборављали.

– Ко је могао веровати да ће по пропасти једног безбожног режима неко у 21. веку некоме забрањивати крсну славу и одређивати шта ће и како ће да слави. А поготово забрањивати Светог Стефана, који се у ствари прославља и на Божић, јер је то трећи дан Божића, који се слави три дана.Просто је човеку стидно да говори да негде на свету то може бити спорно, а поготово да замисли да би Срби могли некоме да одређују шта ће да слави, у шта да верује и да му одређују шта мисли да би требало да чини“, каже академик Бећковић.

Он додаје да је забрана славе „нешто незамисливо и за најгора времена и у прохујалим вековима, а камоли у наше време и у нашем веку“.

Извор:Срна