Занимљивости Издвајамо

МИСТЕРИОЗНА ЦИВИЛИЗАЦИЈА СТАРА 7.000 ГОДИНА: Прилично савремено опремљени за прву цивилизацију на планети

У археологији влада опште прихваћено мишљење да се цивилизација појавила у Ираку, у древној Месопотамији са појавом велике цивилизације Сумерије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, на археолошком налазишту Ал Убаид, пронађени су многи пресумерски артефакти, стари 7.000 година, који осликавају човеколике фигуре са карактеристикама гуштера.

Убаидска култура је праисторијска култура у Месопотамији која потиче из периода између 4000-те и 5500-те године пре нове ере. Порекло Убаида је, као и порекло Сумера, непознато. Неки чак наводе и да су дошли са друге планете.

Они су живели у великим насељима у кућама од блата и имали су развијену архитектуру, пољопривреду и обрађивали су земљу користећи наводњавање. Домаћа архитектура је укључивала велике куће у облику слова Т, отворена дворишта, поплочане улице, али и опрему за обраду хране. Прилично су савремено опремљени за прву цивилизацију на планети, зар не?

Нека од ових насеља су почела да се развијају у градове, почели су да се појављују храмови, али и монументалне грађевине као оне у Еридуу, Уру и Уруку, великим локацијама сумерске цивилизације.

Према сумерским текстовима, Ур је настао први. Главно налазиште где су пронађени необични артефакти зове се Тел ал Убаид, иако су неке фигурице пронађене и у Уру и Еридуу.

Ал Убаид је омања хумка од пола километра у пречнику и два метра уздигнута над земљом. Налазиште је први ископао Хари Реџиналд Хал 1919. године. Пронађене су мушке и женске фигурице у разним положајима, а већина фигурица носи некакав шлем и некакву поставу на раменима.

Друге фигурице у руци имају штап или скиптар, вероватно као симбол правде и владања. Свака фигурица се налази у другачијој пози, али најчудније од свега је то што су неке женске фигурице представљене како доје бебу, при чему је и дете представљено као гуштеролико створење.

Фигурице имају дугачке главе, очи у облику бадема, дуга уска лица и гуштеролики нос, што помало подсећа на данашњи опис ванземаљаца.

Ове фигуре су биле веома важне за народ Убаида.

Познато је да је змија чест симбол који представља бројне богове, нпр. сумерског бога Енкија, а да је касније коришћена и као симбол за братство Змије, наводи Вилијам Бремли.

Постоји ли веза између симбола змије и приказивања гуштера и постоји ли веза између гуштера и ванземаљаца, још увек није објашњено.

 

Извор: Wебтрибуне.рс