Здравље Издвајамо

МОЋ САМОИЗЛЕЧЕЊА – ТАЈАНСТВЕНИ ЛЕК КОЈИ СВИ НОСИМО У СЕБИ..

„Главобољу увек савладавам парацетамолом“, каже Корнелија (31) из Загреба. „Прошлог месеца ухватила ме је жестока главобоља. Припремила сам таблету и чашу воде, али ме је на трен омео телефонски позив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кад сам спустила слушалицу попила сам аналгетик и легла. Као и обично, у року од пола сата главобоља је попустила и осећала сам се као нова. Међутим, кад сам устала, пронашла сам таблету нетакнуту крај празне чаше. Сметена телефоном, попила сам само воду, а не и таблету, али бол је ипак прошла „.

Корнелија је једна од многих који су искусили учинак плацеба, побољшање здравственог стања под утицајем позитивне сугестије. Плацебо (латински „угодићу“) темељи се на забуни, обмани или лажи, али његови ефекти су стварни и опипљиви.

Занимање науке за феномен плацеба потиче управо од добронамјерне лажи коју је изрекла једна америчка болничарка током савезничке инвазије на јужну Италију у Другом светском рату. Болничарка је помагала анестетичар Хенрију Бицер, који је лечио рањенике. Кад је потрошен морфијум, болничарка је идућем рањенику рекла да ће му дати ињекцију моћног аналгетика, иако је ињекција садржала обичну слану воду.

Чудесно, лажна ињекција је рањенику ублажила бол, а Бичер је то приписао учинку позитивне сугестије. У мозгу људи који верују да добијају лек (био он прави или не) долази до лековитих биохемијских промена. Ако оболели од особе од поверења чује да ц́е добити лек, мозак производи хормоне пријатности (као што су ендорфин, ендоморфина, допамин).

Тај хемијски коктел изазван вером у лековитост терапије ублажава бол, поправља расположење, јача концентрацију, подиже имунитет, враћа притисак у нормалу, као и пулс, дисање, варење и спавање. Плацебо активира природни „систем здравствене заштите“ који поседује људско тело. Очекивање ублаживања тегоба покреће механизам који увећава телесно и душевно благостање.

Чудотворни плацебо

Плацебо се показао као најефикаснији код стања која су под директним надзором централног нервног система, а то су: све болести код којих су присутни болови, психијатријске и неуролошке болести попут депресије, анксиозности и Паркинсонове болести. То је разумљиво, јер плацебо делује управо на централни нервни систем.

На пример, код лекова за депресију и аналгетика 50 посто учинка приписује се плацебо ефекту. Пацијенти којима је извађен умњак доживљавају једнако олакшање од стварног и лажног третмана ултразвуком, под условом да и они и зубари верују да је уређај укључен.

Истраживања показују и изненађујуће примере плацеба. У једном истраживању лекари су успешно уклонили брадавице тако што су их обојили јарком бојом, без икаквих медицинских својстава, рекавши пацијентима да ће брадавице нестати кад боја избледи. У експерименту на астматичарима откривено је да им се дисајни путеви шире и кад им се даје лажно средство за инхалацију.

У 11 истраживања, 52 одсто оболелих од колитиса (болести упаљених црева) изјавило је да им је боље иако су примили лажан лек, а и снимци су показали смањење упале код 50 посто пацијената третираних плацебом.

Неким људима недостаје механизам плацеба. На оболеле од Алцхајмерове болести аналгетици делују слабије него на здраве људе, јер су им неуронске везе међу предчеоним режњевима и центрима за задовољство оштећене. Њима сугестија о делотворности лека не допире до можданог центра који би требао да излучи хормоне за угоду. Док, с друге стране, здрави пацијенти осећају благотворне ефекте и лека и плацеба, пацијенти који не могу замислити будућност због поремећаја у можданој кори осећају само учинак лека.

На учинак лека утиче и боја и облик. Добро погођене спољне функције таблете увећавају делотворност стварних лекова, баш као и плацеба у фармацеутским тестирањима. Жуте и наранџасте таблете су најбоље за антидепресиве, јер те оптимистичне боје подсећају на сунчеву светлост. Црвене таблете су погодне за стимулативна средства. Зелено таблете најбоље смањују тескобе, напетост и забринутост.

Беле служе за лечење стомачних чирева и пробавних сметњи. Није свеједно ни колико пута дневно узимамо лек. Више малих доза је боље од једне велике. Плацебо који се даје четири пута на дан изазива веће побољшање него онај који се даје у две дозе. Ако на леку или на амбалажи утиснут познати назив лека или произвођачу, учинак ће бити већи него од „анонимног“ лека. Добар назив појачава деловање и стварним лековима (у речи „вијагра“ спајају се вита (живот) и слапови Нијагаре, који одражавају моћ природе).

Плацебо супротном има „злог брата“. Његово име је ноцебо (латински „нашкодити“), који активира стресни механизам на сличан начин на који плацебо укључује механизам пријатности и лечења. На пример, мушкарци који узимају често преписиван лек за увећану простату имају двапут већу стопу импотенције ако су упозорени да би им лек могао изазвати сексуалне сметње, него ако им о томе није речено ништа.

У једном истраживању 30 посто добровољаца којима је давана лажна хемотерапија претрпело је јако опадање косе што је очигледно последица страшних прича о хемотерапији које су пре чули.

„Ако чујете сирене и видите дим, доћи ћете до закључка да се нешто лоше дешава и организам ће вам ући у стање стреса. По том обрасцу делује и ноцебо „, рекао је Тор Вагер, неуролог са Универзитета Колумбија.

 

Извор: Ловесенса