Издвајамо Свет

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Си-Ен-Ен направио сценарио у случају Трамповог убиства (ВИДЕО)

Телевизија Си-Ен-Ен је приказала репортажу о наслеђу председничких овлашћења у случају убиства Доналда Трампа за време инаугурације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Репортер Брајан Тод размотрио је сценарио атентата не само на изабраног председника, већ и на потпредседника и водећа лица конгреса.

Према уставу САД, наводи Си-Ен-Ен, ако су председник и потпредседник убијени или неспособни да извршавају своју дужност, замењују их председник Горњег дома Конгреса, а за њим следи привремени председник Сената. Ако се и њима нешто деси, обавезе председника испуњавају министри, почевши од државног секретара.

У случају са инаугурацијом 20. јануара ситуација је још компликованија. До подне министри Барака Обаме ће већ предати дужности — укључујући државног секретара Џона Керија. Међутим, сенат још увек није одобрио кандидатуру Рекса Тилерсона на ту функцију.

Зато ће до подне 20. јануара обавезу државног секретара привремено преузети заменик државног секретара за политичка питања Том Шенон, представник Обамине администрације.

Осим тога, за случај и уопште катастрофалне догађаје у САД бирају се тзв. дежурни наследник — као по правилу, то је један од министара. Он не присуствује инаугурацији и налази се под обезбеђењем у удаљеним местима, његово име се не објављује.

Тај дежурни наследник такође неће бити из Трамповог тима — сенат још никада из његовог тима није утврдио. Он ће бити неко из администрације Обаме, саопштава Си-Ен-Ен.

„На инаугурацији постоје две линије наследства: једна — администарција Барака Обаме која се још увек налази у власти, а друга се још увек није појавила, док Доналд Трамп не преузме дужност и Сенат га не одобри“, изјавио је у коментару телевизији политиколог Џон Фортје.

 

Извор: rs.sputniknews.com