Србија

Николић: Шаљемо војску на Косово,ако нападну Србе!

Чини ми се да су ови догађаји везани за воз трзаји одлазеће америчке администрације, каже председник Србије Томислав Николић након завршеног састанка Савета за националну безбедност.

Како је казао, споразуми из Брисела служе да се Србија подсети на шта се обавезала, а да их Албанци једноставно погазе. Казао је и да много држава подржава став Србије, и да очекује да се о целом случају изјасни и ЕУ. Његова сугестија је, како каже, да се од сада у Бриселу преговара само о томе како ће воз из Београда да прође до Косовске Митровице.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предмет дијалога у Бриселу треба сада да буде само воз, односно слобода кретања, иначе не видим о чему треба да преговарамо са привременим инстизуцијама Приштине и ЕУ – рекао је председник Србије.

Тачка један Бриселског споразума, навео је, говори о слободи кретања ,да сви становници имају парво да се крећу на територији, излазе, улазе, и да не постоји могућност да их неко у томе спречи.

Има и тачка, подсетио је председник Србије, која каже да специјалне јединице РОСУ не могу да се појаве северно од Ибра без добрења НАТО и локалне заједнице.

Николић је казао да ЕУ мора да одговори да ли је тачна изјава косовског премијера Исе Мустафе да су за заустављање воза имали сагласност Уније.

Како је навео, синоћње појављивање једнице РОСУ био је знак да Албанци желе рат. Како је казао, јединица РОСУ не би извукла са Јариња, али да је питање да ли би онда новинари данас извештавали о седници Савета или о жртвама сукоба.

– Упозоравам све у привременим иниситиуцијама у Приштини да не уступају на територије где не могу да буду. Ми не желимо рат, али по Уставу смо дужни да заштитимо свој педаљ територије и грађане. Сваки нови покушај завршиће се лоше. О томе нека размишљају Албанци и њихови спонзори – каже он.

Како је навео, у овом ставу су сви сложни.

– У томе смо сложни, јединствени, и нико не иступа из тог корпуса. Сви смо јединствени да смо јуче поступили добро, али да нема основа за ликовање Албанаца – казао је он.

Николић је нагласио да је Србија спремна да пошаље оружане снаге на Косово и Метохију, ако српско становништво у покрајини буде угрожено.

– Није нам до рата, али ћемо послати и војску ако треба да би заштитили Србе од потенцијалног убијања. Ако буду убијали Србе послаћемо и војску, сви ћемо ићи и ја ћу да идем, није ми први пут“, поручио је Николић – одговарајући на питање новинара да ли постоји могућност да Србија пошаље и војску да би заштитила Србе.

– ЕУ није у стању да даје прави одговор као и НАТО. И у тој ситуацији када би десетине хиљаде Срба оставили без заштите. Никад нећемо изазвати сукоб, отпочети, али свој народ никада нећемо оставити на цедилу – рекао је Николић.

Рекао је да је његова сугестија на Савету за националну безбедност била да се сада у Бриселу преговара искључиво о томе када ће тај воз да прође.

– Све друго је беспредметно. Ако нема слободе кретања, ако смо је потисали, ако је гарант те слободе ЕУ И НАТО, који је војно присутан, а ако то не желе да обезбеде, о чему онда овде разговарамо са косовским привременим институцијама. Територија Косова међународно правно је територија Србије и у њој сваки грађанин мора да буде сигуран – истакао је.

Извор: Blic.rs