Издвајамо Србија

ОБЈАВЉЕНИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ЦИА!Зашто се Тито развео, како су српске фабрике премештене, како је пропао ПОСАО ВЕКА

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је преко 800.000 докумената на више од 12 милиона страница са којих је скинута ознака тајности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је с већине докумената ознака тајности скинута још средином 90-их година прошлог века, јавност је јако тешко долазила до њих.

Многи од ових документа имају цензурисане делове, али се из њих може сазнати и шта је све ЦИА знала и о ситуацији у бившој Југославији, Јосипу Брозу Титу, усташама, …

Објављено је око 300 декласификованих докумената о рату на простору Бивше СФРЈ, а међу њима је и документ у којем пише да су неопходне санкције усмерене на Србију и међународна интервенција како би се спречила даља ескалација насиља. У другом документу се наводи како је Хрватска заобишла ембарго на оружје и од краја 1991. године набавила оружје вредно више стотина милиона долара од држава са Запада , али и од Русије, Белорусије, Бугарске,…

О Супер галебу

Бивша СФРЈ је у Америку могла да извезе авионе Г-4 вредне 10 милијарди долара, што је описано као „посао века“, али је он пропао. Југословенска државна фирма СДПР и „Џенерал динамикс“ имали су предуговор о производњи око 5.000 авиона Г-4 познатог и као „Супер галеб“, али до реализације није дошло због рата који је почео 1991. године.

Документи ЦИА показују да је та агенција још 1981. године имала све важне информације о овим авионима.

У документу насловљеном „Прво посматрање југословенског Г-4 Супер галеба“, наводе се све главне карактеристике овог авиона и упоређен је са другим југословенским летелицама као што су Г-2А Галеб и Соко Орао.

О усташама и хрватском сепаратистичком проблему

ЦИА је 1972. године направила опширан извештај о терористичким акцијама усташа, као што је убиство Југословенског амбасадора у Шведској 1971. и говори о растућем проблему коју су у СФРЈ изазвали хрватски сепаратисти. У другом документу из 1948. године пише се о великом броју усташа које су побегле у Аргентину након Другог светског рата.

О Титу: Трансфер српских фабрика у Словенију и Хрватску, ко су му саветници, зашто се развео…

О Јосипу Брозу Титу ЦИА је објавила више хиљада докумената, ту се налазе многобројни интервјуи, анализе његове политике и детаљи из приватног живота. Ту су, између осталог наведене информације о трансферу српских и црногорских фабрика у Хрватску и Словенију. У извештају ЦИА пише да је 1955. године дошло до неслагања између српских и црногорских лидера са једне и словеначких и хрватских са друге стране због планова о премештању фабрика. Зато је Тито ”одложио припреме за трансфер српских фабрика у интересу јединства партије”, али је било очигледно да је ”подржао Словенце и Хрвате”. Ово на неки начин потврђује тврдње да је око 70 фабрика касније ипак премештено из Србије.

У документу насловљеном „Титови саветници“ говори се о томе како се он 1955. године више окренуо приватном животу, због чега није могао да лично надгледа све аспекте владе, па се окренуо бројним саветницима. ЦИА се подробно бавила и односима Тита и Москве и могућим разлозима њиховог погоршања.

У једном коментару се говори о томе како тече развод Тита и Јованке Броз и спомиње се како је она оптужена да се мешала у државне послове што је могући узрок развода.

Извор:Блиц.рс