Здравље

ОВЕ НАМИРНИЦЕ ЧУВАЈУ ВАШЕ ЗДРАВЉЕ: Штите кости и спречавају остеопорозу

Како бисте очували кости и спречили остеопорозу јако је битно да почнете са вежбањем још у раном периоду младости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У периоду адолесценције је јако важно да млади људи буду физички активни јер то поспешује раст и развој костију.

Поред физичке активности, од изузетног значаја је и исхрана, а редовном конзумацијом ове три намирнице смањујете могућност да ваше кости оболе!

Броколи

Броколи (Брассица олерацеа) припада породици зеленог поврћа и пун је различитих минерала и протеина, а нарочито калцијума. Најбоље је конзумирати га у сировом стању у облику салате, мада га можете јести и куваног, испрженог у мало уља или обареног на пари. Важно је да имате на уму да термална обрада уништава неке од важних састојака броколија.
Најбољи начин за очување свих минерала у броколију јесте да га скувате у проврелој сланој води у периоду од 5-6 минута.

Зреле банане
Поред тога што су веома укусне намирнице, банане су пуне различитих нутријената који могу да замене комплетан оброк. Оне су ефикасне против остеопорозе пошто су богате минералима као што су калијум, манган, магнезијум и фосфор, али и фолном киселином.

Банане садрже и витамине који су одговорни за одржавање густине костију. Интересантно је да научници напомињу да је боље јести зреле, „истачкане“ банане пошто оне незреле садрже протеин који омета један од важних ензима у организму.
Суве банане такође побољшавају ваш метаболизам, а садрже све корисне састојке у концентрисаном облику.

Сусам и јогурт
Сусам (Сесамум индицум) је један од веома корисних суплемената за борбу против остеопорозе, а сусамово уље се сматра веома здравим и често се користи као замена за маслиново уље.

У сусаму се налазе велике количине калцијума, мангана, бакра, магнезијума и селена. Сусам је такође одличан избор за све оне који немају довољно калцијума у организму. Само додајте кашичицу семена сусама у 0,5 дл јогурта и оставите да одстоји преко ноћи, а затим ујутру то поједите на празан стомак.

 

 

Извор:Stvar ukusa