Издвајамо Свет

Ових 10 ратова нас очекује у 2017. години

Прошла година је некоме остала у памћењу по смртима славних особа, некима по политичким превратима и неочекиваним резултатима избора, а бројнима је остала у памћењу као још једна година у којој су њихови најмилији погинули.

Угледни часопис Фореигн Полицy уверен је да ће ових 10 сукоба обележити и 2017. годину бројним породицама и народима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Ирак и Сирија
И ове године на врху тужних пописа ратовања је сукоб у Ираку и Сирији. Исламска држава и даље успева да шокира читав свет невиђеним зверствима, а с обзиром да ирачка војска већ месецима крваво плаћа сваку ослобођену четврт у Мосулу, тешко је за очекивати да ће се нешто неочекивано догодити што би довело до наглог мира на Блиском истоку.

2. Турска

Новогодишњи масакр кулминација је година ратовања и терористичких напада у Турској. У неком другом времену би обнављање рата с курдским сепаратистима, почетак отвореног рата с Исламском државом, неуспели покушај војног удара и неколико терористичких напада било довољно узбуђења за читав континент, али Турској се то све догодило за само годину дана. Након свега тога, тешко је очекивати да ће се нешто конкретније променити у овој години.

3. Јемен

Још један помало заборављени сукоб, још људских живота чија патња није вредна насловница. Хиљаде људи су умрле, а већином је реч о жртвама саудијског бомбардовања.

Од 2015. године је то држава у распаду јер су се тада формирале две супротстављене владе, свака са својим регионалним спонзорима. Међународни посматрачи кажу да највеће улоге могу играти Иранци и Саудијци јер они могу да натерају зараћене стране за преговарачки сто.

4. Централна Африка

Преселили смо се неколико хиљада километара северније и дошли до сахелских савана. Неколико мање или више активних сукоба одиграва се у централној Африци и више од 4 милиона људи нашло се у избеглиштву.

Неколико исламистичких група активно је око језера Чад, а најзлогласнија међу њима је Боко Харам. Иако нигеријска војска већ годинама ратује против њих, иако су неколико пута објавили њихово уништење, исламисти из афричке унутрашњости се и даље држе у животу и не показују знакове успоравања.

5. Демократска република Конго

Католичка црква те афричке државе маестрално је дириговала начелни споразум о мирној транзицији власти. Наиме, актуелни председник Џозеф Кабила најавио је да ће остати на власти и након истека другог мандата колико му устав допушта.

Мирни и мање мирни протести обележили су прошлу годину, а десетине мртвих у можда су дали да се наслути да би ова година могла бити пресудна одлучи ли Кабила да задржи власт.

6. Јужни Судан

Једна од најмлађих нација света, растргнута је грађанским ратом и хроничним сиромаштвом. Док службено обе стране позивају на примирје, сукоб не показује знакове стајања.

Уједињене нације распоредили су неколико хиљада миротвораца, фамозних плавих шлемова, али и њихов мандат се показао као безуспешан. Хиљаде људи беже где их ноге носе пред невиђеним зверствима, а једини трачак наде је могуће приближавање и сарадња Судана, Уганде и Јужног Судана како би и у тај регион напокон дошао мир.

7. Авганистан

Више од деценије након америчке инвазије и након небројених цивилних и војних жртава, Авганистан ни дан данас нема стабилну владу нити је близу стабилизације ситуације. И док суседне државе оснивају радне групе за борбу против тероризма, службени Кабул нико ништа не пита, чак ни њихов творац Вашингтон, нема никакве планове за Авганистан док се Талибани буде.

8. Мјанмар

Далеко од очију јавности, далеко од очију света, под будним оком будистичких свештеника води се прогон и етничко чишћење мјанмарских муслимана.

Власти у Мјанмару предводи Аунг Сан Су Кји, некадашња дисиденткиња и добитница Нобелове награде за мир, али локалне власти зато прогоне муслимане за које кажу да нису добродошли.

Десете хиљада људи су избегли, а појавиле су се и прве паравојне муслиманске јединице што би могло додатно да распламса и иначе нестабилну југоисточну Азију.

9. Украјина
Готово три године и десетак хиљада живота касније, стање на истоку Украјине је и даље напето. Украјина и даље грца у раљама корупције, а привреда им је у све већим проблемима.

Украјински председник Петро Порошенко муку мучи с политичким отпором реформама, а можда ни сам нема превише воље за реформама.

Ратом засићен и намучен народ могао би му се захвалити на вођству на скорашњим изборима, а још веће проблеме би могао имати дође ли до превремених избора 2017. године где би проруске странке могле да остваре значајан успех.

10. Мексико

Откако је Доналд Трамп најавио своју кандидатуру за председника, најављивао је масовне депортације и градњу зида уз јужну границу САД-а. Оствари ли заиста новоизабрани амерички председник своје претње, Мексико би могао постати држава случај уз саму границу с најбогатијом државом света.

Мексико и данас раздиру наркокартели, а неке процене кажу да је током 2015. године у централној Америци побијено 34.000 људи. Поређења ради, у Авганистану је убијено “тек” 15 хиљада.

 

Извор: Еxпресс.хр