Здравље

Пазите се! Истовремено узимање ових лекова је опасно

Истовремено узимање неких лекова може да наруши здравље

ПРИЛИКОМ узимања лекова осим што је важно да водимо рачуна о времену узимања и препорученој дози, морамо да обратимо пажњу и на то које врсте лекова не би требало да комбинујемо са оним који нам је лекар прописао. Велики број лекова садржи сличне супстанце, а њихово истовремено узимање може да доведе до многобројних нежељених ефеката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Коктели“ таблета могу да изазову поспаност, вртоглавицу, стомачне проблеме, крварење, оштећење органа, а у неким случајевима чак и смрт.

Зато је важно да лекове не узимамо на своју руку и да пре коришћења обавезно прочитамо његово упутство. Ово су неке од комбинација које би приликом лечења требало да избегавамо.

АНТИДЕПРЕСИВИ И ЛЕКОВИ ПРОТИВ БОЛОВА

Лекове из ове две групе никако не треба узимати заједно, јер то може опасно нарушити ваше здравље. Комбинација антидепресива и таблета за ублажавање болова може да доведе до крварења у желуцу и једњаку. Ови лекови утичу и на ниво серотонина у мозгу па њихово истовремено узимање такође може да изазове узнемиреност, проблеме са дисањем, повишену температуру, као и убрзан рад срца.

АНТИКОАГУЛАНСИ И „АСПИРИН“

ИСТОВРЕМЕНО узимање антикоагуланса и „аспирина“ повећава шансе за настанак унутрашњег крварења, а код постојећих рана на телу може изазвати и појачано спољашње крварење. Ово се дешава због заједничких својстава ових лекова. Наиме, антикоагуланси се често дају пацијентима како би се смањило формирање крвних угрушака у артеријама. Они утичу на хемијске реакције у телу и продужују време које је потребно да се формира крвни угрушак. „Аспирин“, осим што ублажава болове, такође као и антикоагуланси, разблажују крв и самим тим смањује ризик од настанка крвних угрушака.

АНАЛГЕТИЦИ И СЕДАТИВИ

ЗБОГ сличних својстава који утичу на смиривање организма треба избегавати мешање антианксиозних лекова из групе бензодијазепамина и лекова против болова, јер ово може изазвати тровање лековима. Превелика доза ових таблета смањује дисање и успорава рад срца, што може довести чак и до смртног исхода код неких људи.

АЦЕТАМИНОФЕНИ И ОПИЈАТИ

ЛЕКОВЕ који садрже ацетаминофен, односно парацетамол треба избегавати уколико узимате неку врсту опијата. Сличне супстанце које се налазе у овим препаратима у већој количини могу да доведу до оштећења јетре. У неким случајевима попијена доза која је већа од препоручене може да изазове и смрт.

ЛЕКОВИ ЗА КАШАЉ И АНТИХИСТАМИНИЦИ

Лекови за кашаљ и поједини антихистаминици имају идентичан састав, па узимање оба може да изазове седативни ефекат. Њихова комбинација може да доведе до појачаног осећаја поспаности, што може да представља посебну опасност за оне који нису упознати са седативним ефектом, а управљају возилом или тешким машинама. Узимање лекова против кашља и антихистаминика није препоручљиво ни током ноћи, јер се ефекат њихове комбинације може осетити и током јутра.

Извор: Новости.рс/М.А.Вељковић
Фото: pixabay.com