Здравље

ПЕТ НАЈБИТНИЈИХ СИМПТОМА! Како разликовати грип од прехладе?

Прехладе су у правилу безопасне и најчешће се повлаче без последица. Али, када је реч о грипу опрез је итекако потребан
Грип ослабљује тело и чини га подложним за улазак бактерија што напослетку узрокује низ компликација. Прехладу и грип узрокују вируси, а често је проблем њихово разликовање на почетку болести, јер имају неке заједничке симптоме, због чега их је важно разликовати.

1. Када почињу први симптоми?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прве назнаке прехладе јављају се дан до два након контакта с вирусом, обично започињу сврбежом и осећајем жарења у грлу који се полако погоршавају. Грип наступа муњевито и нагло, од јутарњег здравог и полетног осећаја до већ након пар сати болног читавог тела.

2. Који су најсличнији симптоми?

Грлобоља и цурење носа прве су назнаке болести које се појављују и код грипа и код прехладе. Али, ипак с битном разликом. Код прехладе проблеми с носом и синусима обично крену након што грло престане да боли, након чега следи прозирни секрет из носа.

Постепено он постаје обилнији, гушћи и жут, а нос је све време запушен, пети дан стање се побољшава. Код грипа упала не сазрева на такав начин, наиме носни секрет остаје исти по неколико дана, не мењајући своју текстуру. Он обично не постаје густ и гнојан с временом као код прехладе, а кашаљ обично остаје сув и непродуктиван.

3. Колико висока телесна температура открива прехладу/грип?

Запушеност носа и осећај изнемоглости који настају због оптерећености дисајних путева код прехладе изазивају главобољу и благи осећај грознице. Када је реч о грипу, такви су симптоми пуно интензивнији и тело тренутно остаје приковано за кревет, што увелико узрокује скок температуре до 40°Ц.

4. Када је време за мировање и лежање у кревету?

У зависности од вируса који су узроковали прехладу, разликујемо и различите симптоме. Некада то могу бити слабост и дрхтавица, али они наступају постепено. Лежање у кревету није нужно, и особа с прехладом може нормално да функционише.

За разлику од прехладе, грип симптоме показује на очима у облику црвенила и суза, док кожа изгледа влажна и држи високу температуру. Болови у зглобовима, губитак апетита, раздражљивост, осетљивост тела на додир и исцрпљеност узрокују и потребу тела за одмором. Код грипа је нужан опоравак, лежање у кревету, минималан контакт с околином и поготово јачање имунитета.

5. Колико дуго траје прехлада/грип?

Врхунац прехладе догађа се обично два до три дана након појаве симптома, а најгоре пролази већ након недељу дана. Прехлада би требало у потпуности да се повуче три, максимално четири недеље након обољења. Грип исцрпљује тело па се болови и умор могу задржати још недељама, понекад месецима након појаве првих симптома.

Телесне активности постају у том периоду тешке и попраћене изливом зноја и исцрпљености. Тежи грип додатно ослабљује организам и може узроковати појачане болове у подручју стомака и црева, зглобова и мишића или мозга. Уколико због заразе вирусом у телу почну да продиру и бактерије, прете озбиљне болести попут упале плућа.

Извор: zadovoljna.hr/Informer.rs