Издвајамо Србија

ПОЗИВ ЗА УПИС У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ! Нека се јаве 99. годиште и старији

Од данас важи општи позив за увођење у војну евиденцију, док ће од маја центри Министарства одбране почети упућивање појединачних позива, свима који се нису одазвали

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство одбране објавило је општи позив за увођење у војну евиденцију грађана Србије који у овој години пуне 18 година. Ову законску обавезу треба да испуне и они који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, тако што ће се јавити центрима Министарства одбране у својим градовима.

Како је претходно, за РТС, најавио пуковник Миша Крговић из Управе за обавезе одбране, од данас важи општи позив за увођење у војну евиденцију, док ће од маја центри Министарства одбране почети упућивање појединачних позива, свима који се нису одазвали.

Од 2011. године од кад је служење војске добровољно и од кад га служе и жене годишње војну обуку прође између 1.200 и 2.400 младића и девојака.

Док је служење војног рока било обавезно и до 20.000 младића годишње је пролазило војну обуку.

Како су се геополитичке прилике у свету јако закомпликовале уз мигрантску кризу, али и све већу нетрпељивост и тензије на Западном Балкану, све су јачи гласови да се врати обавеза служења војног рока.

У Министарству су за Телеграф истакли да они са Војском Србије непрекидно прате развој ситуације и стање безбедности у региону и свету. Кажу да се разматра могућност поновног увођења обавезног служења војног рока, о чему одлуку доноси Скупштина Србије на предлог Министарства.

– У Министарству одбране и Војсци Србије формирана је радна група која која се бави ревизијом стратегијских докумената, а једно од питања које се разматра је и могуће враћање обавезе служења војног рока – каже за наш портал капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Према његовим речима, Војска Србије је у потпуности спремна да испуни све три мисије које јој је држава поверила, да заштити територију и да гарантују мир и безбедност грађанима Републике Србије.

Међутим, иако је у већини држава војска професионална, има примера где се враћа ова обавеза. Међу њима су Швеђани, док Немци размишљају о томе. Обавезно служење војног рока постоји у Грчкој и Турској које су чланице НАТО.

Из вида не треба изгубити и финансијски аспект евентуалног поновног увођења обавезног служења војног рока.

Према проценама, та одлука би државу коштала око 70 милиона евра.

Док не дође до евентуалног ревидирања одлуке Народне скупштине из јануара 2011. године, којом је обустављена обавеза служења војног рока, сви момци и девојке који желе да служе војни рок са оружјем, то могу урадити по принципу добровољности.

За оне који то желе, после евидентирања које расписало Министарство, омогућено је добровољно служење војног рока или професионални ангажман у Војсци Србије.

Извор:Телеграф.рс/РТС