Свет

ПОСЛЕДЊА ЛАЖ БАРАКА ОБАМЕ: Америка служи као пример да „велике земље не врше инвазије и малтретирају мале земље“!

Два дана пре силаска са власти, председник САД Барак Обама последњи пут је из Беле куће одговарао на питања новинара

Он је конференцију почео у свом стилу, збијајући шале са новинарима.
– Био сам у искушењу да данас овде дођем у купаћим гаћама, али Мишел, чији је модни укус бољи од мог, ми је рекла да то није прикладно за јануар – нашалио се Обама.

Прво питање било је везано за Челси Менинг.
– Челси Менинг је служила тешку затворску казну – изјавио је Обама, истакавши да је казна била превелика и да је одслужила део.
Он је додао да је, с обзиром да је признала кривицу и да је казна била престрога у односу на информације које су процуреле, имало смисла да јој се затворска казна умањи.
– Осећам се веома задовољно што је правда задовољена – рекао је Обама.
Обама је поручио да је у интересу Америке да има „конструктивне“ везе са Русијом, али је напоменуо да је тај однос уназађен до „непријатељског духа“ када је Владимир Путин поново дошао на чело Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да је у интересу Америке и у интересу света да имамо конструктивне односе са Русијом. То је био мој приступ током целог мог председавања – рекао је Обама на својој последњој конференцији за новинаре два дана пре одласка из Беле куће, преноси АФП.

Он је такође поменуо да су САД помогле у диверсификацији и побољшању руске економије.
Он је, међутим, додао да када је Путин започео свој други мандант као руски председник 2012. године „ескалирајућа антиамеричка реторика“ довела је до „непријатељског духа“ који је „овај однос учинио још тежим“.
Обама је поздравио могуће преговоре са Русијом о смањењу нуклеарног потенцијала, али критикује Русију јер не жели да води преговоре.
Како сматра, односи између Москве и Кијева ће бити добри, јер су те две државе повезане историјским и културним везама.
– Као што сам раније говорио, очекујем да ће Русија и Украјина имати јаке односе. Историјски, оне су повезане свим врстама културних и социјалних веза – рекао је Обама.

– Међутим, Украјина је независна држава – додао је он

Обама је наставио причајући о улози САД и како она служи као пример да „велике земље не врше инвазије и малтретирају мале земље“
Упитан да ли ће покушати да одржи своју заоставштину када Трамп буде на челу, Обама је рекао да је Трамп освојио изборе и да прати визију која је супротна од његове, као и да је „прикладно да настави са својом визијом и начелима“.

– Не верујем да ће бити великих преклапања – рекао је Обама.

Извор: Tanjug/RT/Rs.sputniknews.com