Издвајамо Србија

Почела парада у центру Бањалуке, ори се „Марш на Дрину“ (ФОТО) (ВИДЕО)

Припреме за прославу већ су готово завршене – широм РС улице су украшене заставама и постављени су пригодни билборди

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Република Српска данас обележава 9. јануар, Дан Републике, који ће уједно бити и обележавање 25 година постојања Српске.

Дан Републике обележава се широм Српске. Свечани пријеми јуче су организовани у Сребреници, Бијељини, Прњавору и Зворнику, а данас ц́е у Вишеграду и Новом Граду.

13:09 – Студенти Универзитета у Бањалуци носе заставу Српске, величине 12 и ширине 6 метара, кроз центар града.

13.00 – У Бањалуци почео свечани дефиле поводом Дана РС – Уз тактове нумере “Марш на Дрину” почела парада “25 година Републике Српске” кроз центар Бањалуке. У свечаном дефилеу учествују припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и студенти који носе велику заставу Републике Српске. Учесници су и припадници Републичке управе Цивилне заштите, Одсека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, чланови Градске организације Црвеног крста Бањалука, предузећа “Поште Српске” и Савеза националних мањина Републике Српске.

У дефилеу су и чланови Бањалучке филхармоније, Бањалучке мажореткиње, чланови културно-уметничких друштава “Пискавица”, “Чајавец” и “Пелагић”, као и Кошаркашког савеза, Фудбалског савеза и Рукометног савеза Српске. Улицом Краља Петра Првог Карађорђевића дефилују и чланови Женског рукометног клуба и Рукометног клуба “Борац”, Рукометног клуба “Младост”, Бициклистичког савеза, Боксерског клуба “Славија”, Одбојкашког клуба “Лакташи”, те Мото-клуба “Ноћни вукови”.

12.31 – Трећи пешадијски пук постројен пред Иванићем – Иако је било неизвесно да ли ће Трећи пешадијски пук учествовати данас на паради, ипак је исти постројен испред председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића, који је извршио смотру. Након што је примио рапорт, Иванић се придружио председницима РС и Србије, Милораду Додику и Томиславу Николићу који присуствују свечаном дефилеу припадника полиције РС поводом Дана РС.

Ова почасна јединица ОСБиХ не учествује у свечаној паради, већ је само предала рапорт председавајућем Председништва БиХ. Иванић је јуче, када је такође почасни вод ОС БиХ био постројен у Бањалуци, где је положио венац страдалим у протеклом рату, рекао да он као члан Председништва БиХ има право на почасну јединицу Оружаних снага БиХ.

11.50 – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Српска примарно заинтересована да јој се врате изворна овлашћења предвиђена Дејтонским мировним споразумом, те поручио да је, уколико то не буде могуће, нико неће задржати у БиХ.

11.30 – Честитке поводом Дана РС упутили су Представници политичких странака и скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону. У одвојеним саопштењима, честитку су упутили заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, председник СНП Ненад Поповић и Александар Поповић из ДСС.

11.17 – У БиХ сматрају да је празник НЕУСТАВАН и да Србија игра двоструку улогу – Сарајевски медији и поједини међународни представници инсистирају на томе да је реч о обележавању неуставног празника. Из Амбасаде САД у Сарајеву су изјавили да непоштовање одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине представља кршење владавине права, а они који то чине, морају за то да одговарају. Такође, сарајевски стручњаци оцењују да присуство српских и хрватских званичника на пролави показује да ове две државе играју “двоструку улогу”.

10.55 – Почело обележавање Дана Републике – Наступом бањалучких основаца на Тргу Крајине почело је обележавање 9. јануара – Дана Републике Српске. Након наступа бањалучких основаца, на Тргу Крајине биће одржан концерт дечијег хора “Врапчићи”, а у 13.00 часова предвиђена је парада “25 година Републике Српске” на релацији Трг Републике Српске – Трг Крајине.

Погледајте како је изгледала проба марша за прославу дана Републике Српске

09.30 – Патријарх Иринеј служи свету архијерејску литургију – Његова светост патријарх српски Иринеј служи у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци свету архијерејску литургију поводом празника Светог првомученика и архиђакона Стефана. Литургији присуствују председник РС Милорад Додик, многи чланови владе, престолонаследник Александар Крађорђевић и прнцеза Катарина, представници политичког и културног живота и велики број грађана РС.

Ово је први рођендан Републике Српске који се прославља након што су грађани на референдуму поручили да желе да га славе 9. јануара, а не неког другог датума. Ово је први пут и да се Дан РС обележава као потпуно секуларни празник, без црквеног обреда као дела званичног програма.

Како је најављено, Дан Републике ће по први пут бити обележен свечаном парадом улицама Бањалуке, те академијамом у свим општинама и градовима Српске.

Када је реч о паради, за сада је неизвесно да ли ће у њој учествовати припадници Трећег пешадијског пука, који је део оружаних снага БиХ, али представља баштину Војске РС, пошто су власти у Сарајеву одбиле да му дају одобрење за учешће.

Међутим, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић најавио је да ће у Бањалуку доћи са 40 припадника Војске и војним оркестром.

Припреме за прославу већ су готово завршене – широм РС улице су украшене заставама и постављени су пригодни билборди.

Иако је Уставни суд БиХ донео одлуку да је 9. јануар неуставан као Дан Републике, институције Српске су организовале референдум на којем су грађани великом већином потврдили да баш тај датум хоће да славе као “рођендан” РС.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг