Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИЧЕ, ВИ ИДИТЕ У РАТ, НАС ОСТАВИТЕ НА МИРУ: Жестоке реакције на изјаву Томислава Николића

Докле бисмо више да ратујемо? Зар нам није доста изгубљених живота, расељених људи, напаћених душа, прекинутих младости?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су питања, поручују саговорници „Блица“, на која би пре свих требало да одговори председник Томислав Николић пре него што поново изјави:

– Док сам ја на функцији, трудићу се да ни са ким не ратујемо, али ако то не буде могло да се избегне, преузећу одговорност за све одлуке које будем донео.

Поручио је председник Србије Томислав Николић након седнице Савета за националну безбедност и да је спреман да у рат иде и он сам.

Додао је председник и да му не би било први пут.

А ево шта су Николићу поручили Филип Давид, Горан Марковић, Горчин Стојановић, Матија Бећковић, Ратко Божовић.

Филип Давид, књижевник: Само нам мало фали до хаоса

– Никада не смемо заборавити да смо изјаве попут ове председника Србије Томислава Николића већ слушали у разним варијантама почетком деведесетих и да су оне представљале увод у велике трагедије и злочине који су потом следили. Постоји пословица: „Само се будала два пута спотакне на исти камен“. Ако онда многима није било јасно чему такве изјаве претходе, сада би морало бити јасно. После свега поново призивати рат заиста је сулудо. Али из искуства знамо да се овде сваки озбиљан проблем, економски, политички или било који други, разрешава појачаном патриотском и националистичком реториком. Забрињава што смо поново ушли у један такав период када нам нико не ваља, а ми смо у свему у праву. А истина је да без стабилне и разумне Србије нема ни стабилности на Балкану. Јако мало је потребно да заговорници ратних решења изазову хаос у Македонији, Босни, Црној Гори… Садашња српска политика кренула је тим опасним путем без повратка.

Горан Марковић, редитељ: Колико још људи да погине?

– Колико још људи треба да погине у новом рату да би се Томислав Николић докопао још једног мандата? И колико још младих људи треба да побегне из ове земље док он буде владао? Да ли ће до краја његове ере у овој земљи остати ико жив?

Горчин Стојановић, редитељ: На чело, са синовима

– Надам се да ће у овом новом рату који најављује, за разлику од претходног током којег се манекенисао, Томислав Николић стати на чело српске војске, како су то пре 100 година чиниле славне српске војсковође, и ставити оба своја сина поред себе са левог и десног бока, а потом оштро и бескомпромисно вратити Вучитрн у Србију.

Ратко Божовић, културолог: Ово никако није смео да изговори

– Изјава Николића о слању војске и полиције на Косово последња је коју је требало да да. Од председника државе то је требало последње да се чује. Он треба да пацифира ствари, умири страсти и да мисли о последицама. То је прича која се понавља. Дајте да изађемо из понављачке реторике. Све те неумерене речи дошле су на политичко поље да би усмериле пажњу на неког и показују амбицију Николића на предстојећим председничким изборима. Воз „Косово је Србија“ део је кампање која треба да придобије бирачко тело са КиМ. Тај воз је био један плакат. Нико није размишљао о последицама, а људи на Косову који су у осећању страха и угрожености лако се могу извести из нормале.

Матија Бећковић, академик

Има једна народна изрека: „Рат објави, па га заборави“. Надам се да ће и овога пута тако бити.

Николић је четири месеца био на ратишту у Славонији

Томислав Николић у обраћању јавности није пропустио да подсети да му не би било први пут да ратује.

– Уколико будемо слали војску и полицију на КиМ, био бих спреман и ја да идем и то ми не би било први пут – рекао је председник Србије.

Где је то Николић ратовао и када? На то питање јуче није био спреман да одговори.

– Председник нема шта да дода на ту реченицу – навела је за „Блиц“ Станислава Пак Станковић, његова саветница за медије.

Николић јесте обилазио ратна подручја, а колика је његова улога у рату заиста и била, може се наслутити само из његове биографије и изјава које је давао претходних година.

Ратовао сам свим срцем са својим Крагујевчанима. Четири месеца без којих не бих могао замислити свој живот, која ће памтити и моја породица

Томислав Николић

На сајту Отвореног парламента стоји да је крајем 1991. и 1992. био добровољац на хрватском ратишту, а једном приликом испричао је да је четири месеца ратовао у Славонији.

– Ратовао сам свим срцем са својим Крагујевчанима. Четири месеца без којих не бих могао замислити свој живот, која ће памтити и моја породица. Поносан сам на своје учешће у рату. Постоји могућност да сам неког убио, као што постоји могућност и као што је тачно, да су српски непријатељи убили неког мог у овом рату. Нисам ратни злочинац – изјавио је својевремено Николић.

Није познато да је ратовао у БиХ, где је 1993. добио титулу четничког војводе. За време бомбардовања 1999. није носио ратну униформу, тада је био потпредседник Владе СРЈ.

 

Извор: Блиц