Здравље

Природни лек против кашља од само 2 састојка, делује после 20 минута

Med-Foto-pixabay.com

Ако сте међу онима које је ухватила прехлада обрадоваће вас информација да постоји лек који можете да направите сами код куће – и то за само 20 минута!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о сирупу чија су два главна састојка лук и мед. Лечи синусе, кашаљ и прехладу, а могу да га користе и деца.

Главни састојци:

– 250 грама свежег лука исеченог на комаде средње величине
– око 125 грама меда

Овај сируп можете да узимате на сваких пола сата (не чешће). Деци до 10 година дајте једну кашичицу, док одрасли и деца старија од 10 година могу да узимају по једну супену кашику.

По жељи можете да додате и следеће састојке:

– бели лук (једна кашичица ако је у праху) који олакшава бол
– 1 до 2 кашике бреста (сувог или у праху) који смирује упаљено и болно грло
– 1 до 2 кашике свеже нарезаног корена ђумбира или 1 кашика праха корена ђумбира који греје, поспешује циркулацију и свеукупну делотворност сирупа
– 1 до 2 кашике корена белог слеза који смирује изиритирано грло и кашаљ

У сируп можете ставити сво ово биље по слободном избору, али не више од 2 кашике укупно.

Поступак:

1. Нарезани лук и биље по избору ставите у лонче од нерђајућег челика или стакла (не алуминијума). Додајте меда довољно да прекрије лук (око 125 грама).

2. Укључите шпорет на лагану ватру и пустите да ври. Када мед постане течан смањите ватру како би биље што боље пустило своје лековите састојке у мед.

Лонац поклопите како би се сва лековита својства биља задржала у сирупу, а поклопац померајте сваких неколико минута како бисте на брзину промешали сируп и спречили да не загори (иако би ватра требало да буде довољно слаба да до тога сигурно не дође).

3. Након 20 минута лаганог кључања, склоните лончић са ватре. Процедите лук и биље, а остатак меда (који у себи може да има трагове биља) ставите у теглицу с поклопцем и држите га у фрижидеру, пише задовољна.дневник.хр.

 

Извор: Alo.rs

Фото: pixabay.com