Свет

РАТ АМЕРИЧКИХ ПРЕДСЕДНИКА: Ево зашто Трамп отпушта Обамине амбасадоре

Доналд Трамп је својим последњим потезом поново показао да се не води дипломатским правилима својственим америчкој администрацији, већ више личним осећајем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У још једном до сада незабележеном потезу, Трампов тим наводно је захтевао од свих амбасадора САД које је именовао Барак Обама да се повуку са својих функција пре инаугурације 20. јануара, пише „Њујорк тајмс“. Овај потез представља озбиљно кршење традиције дуге неколико деценија.

Оно што је још опасније по САД је чињеница да би због овог Трамповог потеза држава могла да остане без кључних изасланика у земљама попут Немачке, Велике Британије, Канаде…

Један од истакнутих чланова Трамповог тима навео је за амерички лист да је „Обаминим амбасадорима“ обавештење пслато 23. децембра, иако неки од њих нису чак ни на половини мандата. Према анонимном извору, амбасадори наводно размишљају о жалби Рексу Тилерсону, новом шефу америчке дипломатије.

Доналд Трамп за сада није истакао своје кандидате за нове амбасадоре, сем двојице: адвоката Дејвида Фридмана шаље у Израел, док ће гувернер Ајове Тери Бранштад бити нови амерички амбасадор у Кини. Такође, спомиње се да би Трампова бивша жена Ивана Трамп могла да постане амбасадор САД у својој родној земљи Чешкој, за шта је добила подршку чешког председника Милоша Земана.

„Њујорк тајмс“ наводи да је јако тешко да ће Трамп именовати све остале амбасадоре у наредних десетак дана, пре него што 20. јануара и званично буде инаугурисан у новог председника САД, те да би евентуално повлачење амбасадора могло да представља „озбиљан ударац америчкој дипломатији“.

Извор: Блиц.рс