Занимљивости Издвајамо

СВАКА СРПКИЊА ОВО МОРА ДА ИМА: Биљка која ЧУВА кућу од зла, гарантује срећан БРАК и НОВАЦ

Босиљак (Фото: Јутјуб)

Срби му од давнина приписују изузетну мистичну моћ – њиме се штити новорођенче, ките момци и девојке, домаћин се за Божић, као и положајник и девер на свадби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Босиљак има многе народне називе: босиок, босиље, бажуљак, васлеђен, велсаген веслиген, феслиђан, мислођен, мислођин. Опеван је и у народној поезији, а у српском народу босиљак је света биљка и има симболику верског и духовног карактера.

Сматра се да су босиљак у српске крајеве донели ходочасници у средњем веку. По неким предањима, никао је на гробу цара Уроша, а по неким од суза Светог Саве.

Познати српски лекар и ботаничар Јосиф Панчић каже да босиљак прати Србина кроз сав његов живот, у радости и жалости, од колевке па до гроба.

Босиљак се користи у црквеним обредима, крштења, венчања, свећења водице, током сахрана и погребних обреда.
Касније је постао и симбол љубавних односа, али и брачне љубави. У српском народу се веровало да мирис босиљка ствара љубав, обезбеђује љубавну срећу, а да је босиљак у прозору позив љубавнику.

Девојке су користиле босиљак као парфем, а стручак босиљка стављале за појас у струку. Пошто је око њих прекрасно мирисало, веровало се да ће имати много удварача. Девојке су га слале момцима на дар, а невесте га „зачаравале“ у јелу својим мужевима.

У народним песмама босиљак је опеван од давнина. У народној песми Није за сваког смиље из 1844. године, смиље девојци тихо проговара: „Нисам расло за попу у цркви, за цркву је китњасто босиље.“ У народним љубавним песмама босиљак је углавном девојачки цвет, симбол женске љубави, па га зову и женским цвећем.

Босиљку Срби приписују изузетну мистичну моћ, заштитну, али и плодотворну. Њиме се штити новорођенче, ките момци и девојке, домаћин се за Божић кити босиљком када уђе у кућу и честита празник, као и положајник и девер на свадби.
Каже се и да у башти треба прво засадити босиљак, па онда остало цвеће.

Постоји и веровање да ако потопимо босиљак у воду три дана и проспемо након три дана ту воду на кућни праг, он ће нам донети новац, успех и отераће зло. За побољшање љубавних односа, ставите га у кухињу, у неку отворену посуду са водом, а воду мењајте сваке недеље.

Босиљак штити и од зла. Помешајте рузмарин са босиљком и користите као заштитно средство против негативности. Верује се да зло не може остати тамо где је босиљак.

Извор:артнит.нет/зенскикутак