Свет

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО, ПОЧИЊЕ: Амерички, британски и француски ратни бродови се спремају за рат у Заливу, РУСИЈА ЧЕКА

Кинески ратни брод (фото:ЈуТјуб)

Ударна група америчких, британских и француских ратних бродова, под вођством краљевске морнарице, се припрема за “ратне игре“ у Заливу, укључујући симулирани сукоб са Ираном, услед текућих спорова са поморским снагама Техерана и ратоборне реторике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вежба Унифиед Тридент, која би требало да почне следеће недеље, је планирана неко време, али је то прво велико распоређивање британских и америчких бродова у том подручју откако је Доналд Трамп ушао у Белу кућу.

Ратни бродови америчке морнарице из ударне групе су били укључени у низ сукоба са иранским снагама у последњих неколико месеци, укључујући и ранији инцидент овог месеца када је УСС Махан разарач испалио хице упозорења на четири иранска патролна брода за брзе нападе.

У приказу силе следеће недеље ће се видети адмиралски брод Краљевске морнарице ХМС Оцеан и Тyпе 45 разарач ХМС Даринг, који ће бити распоређени у Заливу у приказу “одвраћања и охрабривања“ заједно са америчким ратним бродовима УСС Хоппер и УСС Махан и француским противавионским фрегатима ФС Форбин.

Бивши шеф Краљевске морнарице, адмирал Лорд Вест, је изјавио за Миддле Еаст Еyе да је тајминг вежби био “забрињавајући“ и да су војни команданти били “свесни пораста тензија“ у региону.

Адмирал, чији је брод ХМС Ардент био изгубљен 1982. године у Фокландском сукобу, је рекао: “Нема сумње да тензије расту и да лабав говор председника Трампа доприноси ескалацији ситуације!“

Нови амерички председник не крије своју жељу да заузме чврст став против Ирана и “одстрани“ нуклеарни споразум председника Обаме са том земљом. Раније ове недеље, он је обећао блиску сарадњу са Израелом у “решавању претњи од стране Ирана.“

Његов новоименовани министар одбране, Џејмс Матис, је такође оштар критичар Ирана. Матис је позвао на јаче одговоре на иранско узнемиравање америчких бродова и авиона и назвао ту земљу “једином најтрајнијом претњом стабилности и миру на Блиском истоку.“

Стручњаци за безбедност страхују да би Унифиед Тридент вежбе могле угледати понављање тензија од прошлог лета када су ирански поморски бродови направили серију опасних маневара око америчких бродова у Персијском заливу.

Амерички морнари су испалили хице упозорења у току једне епизоде, указујући на опасност од оружаног сукоба између Ирана и америчке морнарице у веома спорној области.

Питер Робертс, директор војних наука, је рекао за МЕЕ: “Изгледа да ће политика нове администрације према Ирану бити тврдокорна, а тако Иран може осетити да има мало тога да изгуби, и због тога може покушати нешто.“

Он је додао: “То би могло да задовољи жеље Ирана да буду виђени као моћни у региону, али и да тестирају посвећеност америчког савеза. Чак и у таквим околностима, Трампов одговор не би био предвидив– то би могло бити све, од игнорисања до масовне одмазде.“

“САД ће изузетно пажљиво надгледати, и имаће – као и све државе – припремљене начине да заобиђу британске команданте, ако се они покажу сувише спорим или недовољно робусним“, додао је Робертс.

Током вежбе ће се ХМС Даринг и ХМС Оцеан вероватно придружити америчким и француским ратним бродовима да симулирају уништавање иранских борбених авиона, бродова и приобалних ракетних батерија.

У случају рата, главна претња америчке коалиције у Заливу ће доћи од морнарице Исламске револуционарне гарде корпуса. Очекује се да ова сила користи стратегију “приступ-одбијање“ нападајући америчке и британске ратне бродове.

Стручњаци одбране кажу да, иако је способност Ирана ограничена и надмашена од стране америчких и британских снага, он би и даље могао да зада низ смртоносних удараца користећи комбинацију мини подморница, бродова за брзи напад, мина и приобалних противбродних ракетних батерија.

Залив је међу најпрометнијим пловним путевима на свету. Прошле недеље су воде биле још више препуњене када су три кинеска ратна брода, укључујући и ракетни разарач, кренули у обилазак региона.

То је први такав обилазак у шест година и десио се када је Пекинг показао жељу да игра већу улогу на глобалној сцени. Извори одбране су рекли да ће вероватно кинески бродови “држати на оку“ вежбе које су под вођством Краљевске морнарице.

Портпарол Краљевске морнарице је рекао: “ХМС Оцеан и Тyпе 45 разарач ће бити учесници Краљевске морнарице у вежби Унифиед Тридент. То је рутинска вежба која је планирана дуго времена. Ми не коментаришемо насилне мере заштите.“

Међутим, оно што ниједна агенција не износи је став Русије о свим тим плановима а што је једино и битно у овим ратним играма. Русија је склопила договор са Ираном који подразумева и војну сарадња и свакако неће мирно гледати како неко разара Иран.

Ту је такође умешана и Кина у смислу договора, а евентуални пораз Ирана у таквом рату значио би директан долазак Исламске државе на границе Русије.

 

Извор:  Webtribune.rs