Русија

Спремни за рат, са Путином или без њега: Руски националисти организују тајне клубове за војну обуку!

У полуосветљеном подруму у згради која се налази у једној од споредних уличица у Санкт Петербургу, 18 мушкараца држи репродукције пиштоља типа „макаров“, расклапају их, нишане и пуцају.

Инструктор Денис Гаријев испрва није желео да прича о својим политичким уверењима, који су толико ултра-десни да Владимир Путин поред њега изгледа као заклети левичар, пише „Вашингтон пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај националиста желео је да прича о друштву које је, како каже, постало превише мекано.

– Данас деци у вртићу сви редом говоре: „Не будите толико агресивни, будите паметнији“. Такав став их претвара у неагресивно поврће – каже Денис подругљивим гласом.

Он жели да поврати ту агресивност.

– Учимо како да убијамо. Надамо се да никада нећемо доћи у ситуацију да наудимо живом бићу. Али ако се то деси, бићемо спремни – каже гаријев својим полазницима у војно-патриотском клубу где одржава једнонедељни курс под називом „Партизан“.

Спремни за мобилизацију
Кадети који упијају сваку његову реч углавном су типови људи који обављају канцеларијске послове, и долазе из градова широм Русије. Ови мушкарци нису толико мотивисани идеологијом колико менталитетом који се устоличио након ратова у Украјини и Сирији – да модерни руски мушкарци морају да буду спремни за борбу.

Они су се пријавили за тренинге који трају по 12 сати дневно у овом недељном курсу, а све у циљу да повећају своје шансе за опстанак у случају „тоталног колапса модерног друштва“.

– Олујни облаци се скупљају – каже Алексеј (38), бивши рвач из Самаре, града на обали Волге који, попут осталих полазника курса, одбија да каже своје презиме.

Његов мотив је нестабилност која је створена услед терористичке претње и конфликта у Украјини.

– Ако икада дође до мобилизације, ја ћу бити спреман, нећу бити тип ког ће упуцати после три корака – каже Алексеј.

Мање политике, више борбе
Највећи део тренинга обавља се у напуштеним складиштима и зградама завученим на периферији Санкт Петербурга. Полазници уче да расклопе „макаров“ и „калашњиков“, као и да пуцају из овог оружја и делују у тактичким формацијама. Уче да се спуштају низ зграде, пуцају у отежаним условима, а у паузама напорних тренинга фотографишу селфије с фантомкама на главама, пише „Вашингтон пост“.

– Свака политичка дискусија је искључена из нашег малог друштва. Многи од мојих кадета нису видели калашњиков у животу, а одавде излазе као обучени и неустрашиви људи – каже Гаријев и и стиче да ће његови кадети бити природни савезници у надолазећем сукобу цивилизација.

Због тога, каже, одбија да обучава муслимане.

– Победа лежи у духу. Тако је било од Старог доба па до Путина и Обаме. Ништа се не мења – каже Гаријев својим полазницима, а чини се да његов говор и те како има утицаја на њих.

Увек треба бити спреман
Гаријев је дипломирао историју на универзитету у Санкт Петербургу, а дуго се борио у руској војсци. Пре седам година окренуо се активизму и почео да апелује на Русе да купују оружје и почињу да се обучавају. Ускоро је почео да држи тренинге.

Када је 2014. почео рат у Украјини, Гаријев је тренирао добровољце који су се касније борили на истоку у склопу Руског империјалистичког покрета, десничарске политичке организације која се куне у некадашње царство и православну веру. Обучио је више од 300 људи.

Гаријев је критичар Владимира Путина. Сматра да је руска влада корумпирана и да не чини довољно да заштити етничке Русе. Ипак, рат у Украјини је после дуго времена учинио да се интереси Кремља и руских националиста поклопе.

Не воли ни Украјину, ни Запад
Ипак, Гаријев има далеко естремније мишљење о Украјини од Кремља. Сматра је псеудонацијом коју су измислили Совјети. Не воли ни Запад.

– Циљ Запада је да ослаби Русију до те мере и затим нас натера да се поубијамо међусобно – каже гаријев.

Клубови попут овог којим руководи Денис Гаријев ничу све брже у Русији. Његов клуб окићен је ратним трофејима из Украјине, а уедно наглашава анимозитет према Америци. Испред врата је отирач са ликом Барака Обаме.

Сви полазници спремни су да да се упусте у борбу уколико Русија буде угрожена, а Денисов курс и клуб само су оруђе да се што боље припреме за тако нешто.

– Човек увек мора да буде спреман. Битно је да сви Руси буду уједињени ако до тако нечег дође. А онда, ми раујемо, са или без Путина – каже Гаријев.

Извор: Blic.rs/Vestionline.com