Издвајамо Србија

СРБИ ДОБИЈАЈУ ПОСАО У ЕВРОПИ! Ево где могу ОДМАХ да се запосле и за колико пара

Одлазак грађана Србије за послом у друге земље мотивисан је бољом зарадом јер је дневница виша те се за три месеца рада, на колико се, бар први пут одлази, и штедљив живот, може кући донети више од 1.000 евра

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И док у Србији нема довољно радних места, у земљама средње Европе радници недостају и потражња за радном снагом је велика, пре свега у индустријским зонама.

У Словачкој и Чешкој радо запошљавају српске раднике и то најчешће у аутомобилској индустрији, па се многи наши грађани одлучују да оду у иностранство да би обезбедили егзистенцију.

Одлазак грађана Србије за послом у друге земље мотивисан је бољом зарадом јер је дневница виша те се за три месеца рада, на колико се, бар први пут одлази, и штедљив живот, може кући донети око 1.000 евра.

То је и разлог што пут Словачке и Чешке већ дуже одлази много радника из Србије, а на радном месту колеге су им најчешће из Украјине, Бугарске и Румуније.

Да ли је долазак и боравак већег броја радника из других земаља у земљама домаћинима разлог за пораст ситног криминала тешко је рећи, али по писању тамошњих медија, то се догађа, а више је и притужби на понашање страних радника и нарушавање јавног реда и мира. Због тога се у тим земљама најављује измена одређених прописа, што би омогућило да страни радници и за најситнији прекршај изгубе посао и буду депортовани кући.

С радницима из Србије, како истичу у једној од агенција која обезбеђује њихов одлазак у Словачку и Чешку, до сада није било никавих проблема, напротив. Радници из наше земље изузетно су вредни, истичу у тој агенцији, послодавци их цене и за раднике из Србије – а пут тих земаља отишло их је доста – увек има интересовања и послодавци желе да баш њих запосле.

Иначе, за посао за који се углавном ангажују радници из Србије, у фабрикама у којима се производи за аутомобилску индустрију, сатница се креће од око 2,4 до око три евра, па се за осам сати рада може зарадити од око 20 до око 24 евра, односно од око 2.500 па до око 3.000 динара. Та зарада јесте већа него у Србији, где је минимална сатница 130 динара те је дневница нешто мало виша од 1.000 динара.

Извор:Телеграф.рс / Дневник.рс