Издвајамо Спорт

СТЕФАН ЈОВИЋ – ПРЕТИ ЕВРОПИ: ЗВЕЗДА игра тотално друкчије од других, ЦУНАМИ у ВИТОРИЈИ одувао Басконију!

Шестом узастопном победом у Евролиги кошаркаши Црвене звезде мт:с отворили су врата плеј-офа и наговестили да би у текућој сезони могли да направе искорак у односу на претходну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Актуелни шампион Србије и регионалне АБА лиге одржао је још један јавни час кошарке у елитном такмичењу, пошто је као гост савладао Басконију резултатом 87:69 (25:15, 25:12, 20:22, 17:20) и уписао своју једанаесту победу у Евролиги.

Вечерашња победа Црвене звезде мт:с била је шеста узастопна у Евролиги, а седма на последњих осам утакмица што је низ који београдским црвено-белима широм отвара врата плеј-офа иако до краја лигашког дела сезоне треба да буде одиграно још 11 утакмица!

Бољи почетак меча црвено-бели нису могли ни да замисле, пошто су за нешто више од четири минута игре успели да убаце 15 поена тиму који је на домаћем терену успевао да спусти Барселону, Дарушафаку и Фенербахче испод коте од 65 поена.

Почело је „крађом“ Марка Симоновића који је прозрео намеру противничког играча и након одузете лопте одиграо уз чеону линију за почетак Звездине рапсодије у Виторији.

Црвено-бели су у сталоженом ритму за само четири минута игре стигли до двоцифрене предности и 15 постигнутих поена због чега је Сито Алонсо морао да реагује.

Звездина агресивна одбрана резултирала је тоталном конфузијом у нападу Басконије и изнуђеним решењима која нису давала резултате. Прву четвртину Звезда је затворила серијом 6:0 чиме је на најбољи могући начин стављена тачка на првих десет минута игре.

У истом ритму црвено-бели су наставили и на старту друге четвртине. Марко Симоновић је погодио са „контра ноге“ и тиме доказује да „пуца“ од самопоуздања.

Ни судијска крађа није утицала на издање црвено-белих. Арбитар није видео да је Нејт Волтерс положио лопту на таблу па је на другој страни Басконија погодила тројку, а онда је уследио жесток одговор.

Са две везане тројке Нејта Волтерса и Чарлса Џенкинса Звезда одлази на +16 после тринаест минута игре (36:20). Тачно на средини другог квартала Марко Симоновић прави серију 5:0 и доноси Звезди максималних 23 поена у првом полувремену. Са том предношћу је београдски састав отишао на одмор иако је Басконија у другом делу друге четвртине стигла на 18 поена заостатка.

Погледајте невероватну статистику играча Црвене Звезде на полувремену:

 

Кошаркаши Басконије ушли су у друго полувреме са нешто јачом енергијом, што је свакако био резултат онога што је Сито Алонсо имао да каже својим играчима у свлачионици.

Показало се, међутим, врло брзо, да шпански састав није у стању да се врати из нокдауна, јер су црвено-бели без икаквих проблема држали ствари под контролом и чак увећали предност.

Средином треће четвртине виђена је минијатура Стефана Јовића који са пет везаних поена води Звезду на 28 поена предности (62:34)! Захваљујући Аргентинцу Лапровитоли Басконија у завршници квартала успева да уђе у какав-такав ритам и да добије тај период утакмице, али је Звезда и поред тога дочекала последњих десет минута са 21 поеном предности.

Велика грешка коју су изабраници Дејана Радоњића направили на старту последњег квартала омогућила је Басконији да додатно смањи заостатак. Црвено-бели су почели да брину о томе колико је времена остало до краја меча а запостављено је све оно добро што је рађено током тридесет минута игре.

За мање од четири минута Басконија је направила серију 9:0 и пришла на 12 поена заостатка (70:58) што је и навијачима у дворани дало наду да се може до чудесног преокрета. Марко Симоновић је прекинуо серију домаћег тима поенима са линије пенала, а онда је и Огњен Кузмић уз ‘2+1’ вратио црвено-беле на прави колосек.

Након тог момента ствари су се вратиле на своје место а нада домаћег тима усахнула, па је Марко Симоновић тројком на средини последње четвртине ставио тачку на меч и написао коначну пресуду Басконији.

Рафална паљба кошаркаша Црвене Звезде

https://youtu.be/mWW40_AFjqM

Најефикаснији у екипи Црвене звезде мт:с био је Марко Симоновић са 23 поена (5 скокова), али је Стефан Јовић приказао убедљво најбољу партију. Плејмејкер црвено-белих постигао је 18 поена и уписао 12 асистенција, а додао је и 4 украдене лопте.

Немерљив је поново био и допринос Бранка Лазића који је поново „покидао“ у одбрани и показао како се гине за грб. Двоцифрен је био Огњен Кузмић (11 птс, 6 ск), а Нејт Волтерс је остао на 9 поена.

Погледајте феноменалне потезе звездиног Супермена Бранка Лазића:

https://youtu.be/_1bbDwT-RL0

 

Извор: Sportske.net/Србија јавља