Здравље Издвајамо

ТЕХНОЛОШКО ЧУДО за лечење рака стиже у Србију!

Време лечења онколошких пацијената овим апаратом знатно је краће него код класичног зрачења, па су и штетни ефекти значајно мањи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сајбер нож, апарат који по целом организму разбија туморе који се не могу оперисати, могао би ускоро да се нађе у Клиничком центру Србије.

Како је најавио министар здравља Златибор Лончар, озбиљно се размишља о набавци овог технолошког чуда. Тренутно, пацијенти из Србије шаљу се на третман сајбер ножем на клинику у Турској.

– Набавком сајбер ножа и са новим акцелераторима могли бисмо да заокружимо причу за онкологију и омогућимо нашим пацијентима оно што је стандард у високом здравству по светским мерилима – рекао је Лончар за Блиц.

Овај апарат је веома скуп, а према Лончаровим речима, биће потребна и посебна зграда у којој би био смештен, као и специјално обучен кадар.

– То је роботички радиохируршки систем који неинванзивно лечи малигне и доброћудне туморе. То се односи на туморе главе, мозга, врата, кичме, плућа, јетре, простате. Може се користити код пацијената свих узраста, нема нуспојава, болова ни других тегоба – рекао је за Блиц проф. др Милош Јоковић, директор Клинике за неурохирургију Клинићког центра Србије.

Предност овог апарата је што се могу третирати и тумори који се налазе на деловима тела који се покрећу током зрачења, као што су плућа. Време лечења онколошких пацијената овим апаратом знатно је краће него код класичног зрачења.

– Код стандардног третмана доза зрачења се пласира кроз неколико недеља, док се код сајбер ножа та иста доза може пласирати у периоду од једног до пет дана, у зависности од врсте тумора, те су и штетни ефекти значајно мањи.

Терапија се може применити и код пацијената који су примили општу зрачну терапију или код оних код којих постоји тумор неког значајног центра, као што је очни живац.

Најтежи пацијенти с туморима и метастазама на мозгу годинама се упућују на лечење сајбер ножем у болницу у Турској, а захвате који коштају око 7.000 евра финансира Републички фонд за здравствено осигурање.

Извор:Телеграф.рс/Блиц