Свет

ТРАМП БАЛКАН ДАЈЕ РУСИЈИ И УКИДА САНКЦИЈЕ ДОДИКУ?! Нови лидер САД из корена мења однос према Србима!

Сви се слажу да нови председник САД неће бити претерано заинтересован за Србију и наш регион… Стручњаци верују да ће Трамп Западни Балкан препустити Путиновој интересној сфери, а вероватно ће убрзо укинути и санкције лидеру РС Милораду Додику и смањити подршку Косову

Доналд Трамп, и званично нови председник САД, највероватније ће из корена променити вишедеценијски србомрзитељски курс званичне америчке спољне политике, процењују стручњаци, саговорници Информера!
Они кажу да Трамп није претерано заинтересован за Србију и Балкан и да ће зато у новој „подели геополитичких карата“ наш регион препустити председнику Русије Владимиру Владимировичу Путину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велика ствар за нас

У складу с тим, сматрају аналитичари, Сједињене Државе би ускоро могле да укину и ове недеље уведене санкције председнику Републике Српске Милораду Додику, али и да заузму далеко умеренији став по питању независности Косова.
Аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да већ данас почиње бољи период у односима Србије и САД.
– Даном инаугурације престаје „аутоматски пилот“ америчке администрације, који је деценијама уназад био подешен да води антисрпску политику. Тако су већ 25 година функционисали и председници, али и нижи чиновници САД… Већ само то је велики корак за Србију и Балкан, а имамо и основа да се надамо озбиљном преокрету набоље. Не верујем да ће Трамп икада више дозволити да амерички амбасадор у Приштини подржи долазак шиптарских специјалаца на север Косова, верујем да ће укинути и санкције Додику – каже Анђелковић, уз опаску да је за Србију јако важно да се најпре побољшају односи Америке и Русије.Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић тврди да су Трамп и његови сарадници одлучни да промене темељ и правац америчке спољне политике.

То битно отвара простор за Бањалуку и Београд да унапреде односе са Вашингтоном. Очекујем промену политичког става о увођењу санкција Додику, како би те санкције и практично биле укинуте. Верујем и да по питању Косова САД први пут неће бити адвокати албанске стране, већ да ће искрено сарађивати с обе стране и заштитити интересе Срба – наглашава Кесић за Информер.
Са њим се слаже и немачки политиколог Зибо Јансен, који верује да ће променом у Белој кући на Западном Балкану јачати улога Русије, јер ће се Трамп потпуно повући са Балкана.
– С обзиром на то да Европљани нису јединствени, јер Косово нису признале све чланице ЕУ, то ће врло јасно ићи у правцу да ће убудуће Русија на Западном Балкану играти фактички врло јаку улогу или имати значајан утицај. Уверен сам да наредних година неће бити проширења НАТО у региону, јер Трамп за то неће имати интереса – поручио је Јансен, који је предавач на Институту за Англо-америчку историју на Универзитету у Келну.

Подела сфере утицаја

На другој страни, спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић сматра да се однос САД према Србији и Балкану неће битније мењати у догледно време.
– Балкан Трампу засад није приоритет, као ни многи други делови света. Он жели да склапа споразуме са својим ривалима, пре свега са Русијом. Жели сарадњу са најјачима, а „слаби“ га не занимају. Ни Европи не даје неки значај, а камоли Србији. Ипак, Балкан би могао бити предмет договора о новој подели сфере утицаја између Америке и Русије, а евентуално и Кине – закључује Јакшић.

Извор: Informer.rs