Православље

ТРИ ОБЛИКА МОЛИТВЕ: Само је један битнији од свих осталих, а то је…

Молитва је шапат душе, трепет срца. То је наш разговор са Богом Господом, којем можемо да се обраћамо и својим речима. Наша највећа заступница и молитвеница пред Господом је Пресвета Богородица.

Светитеље призивамо да нашим слабашним молитвама придодају своје, зато се у молитвама упућеним светитељима и кажемо:”Молите се за нас грешне”. Најважнија хришћанска молитва је ОЧЕ НАШ коју нам је дао сам Госпосд Исус Хритос.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Молитва се може испољити у три основна облика: као обожавање (хваљење), као молба и као заступање, а сваки од тих облика има своје подврсте.

Обожавање Бога, први основни облик молитве, темељи се на спознаји Божје присутности. Док сазнајем Божју величину, сасвим природно одговарам с дубоким унутрашњим поштовањем.

Обожавање Бога и његовог стваралачког ума је један облик молитве – свест о томе ко је Он и поштовање према Њему за све што је створио. Не могу да обуздам своје дивљење и поштовање када препознајем Божју мудрост, силу и доброту. Сасвим спонтано из мене извиру захваљивање и слављење док постајем свестан доброте Божје према мени, коју знам да не заслужујем

Хришћани би непрестано требало да се налазе у тој врсти молитве и заједништва с Богом. Требало би да смо свеснији Њега док нам говори кроз природу. Видимо Његову силу у олуји и муњама.

Миришемо Његову нежност у ружи. Видимо Његово ствааралаштво у цветићу дан-и-ноћ… Некад своје дивљење изражавамо речима; некад не. Једноставно, реч је о неком осећању које испуни наша срца, осећању које настаје када посматрамо многоврсна Божја самоиспољавања. Само кажемо: “О, како је Бог добар!” Док препознајемо Његову љубав и милост, ми га обожавамо и остварујемо однос с њим.

 

Извор: Opanak.rs