Србија

Тужба против Вучића због Савамале

Грађанин Драган Марић поднео је Вишем суду у Београду тужбу против председника Владе Србије Александра Вучића због случаја Савамала, сазнаје Данас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у тужби, у коју је наш лист имао увид, премијер Вучић је неколико пута обмануо јавност у Србији да су у Савамали срушене „три илегалне бараке“. Како се даље указује, нису срушене „три илегалне бараке“, већ легални зидани објекти од којих је један власништво фирме Искра д.о.о. Београд, Херцеговачка 4-6, површине 1.057 м2.

„Сравнили су са земљом и у пепео претворили једну од највећих цивилизацијских тековина и светиња: легалну приватну имовину својих грађана“, истиче Марић у тужби и указује да је кривична пријава фирме Искра д.о.о., поднета 25. априла 2016. Вишем јавном тужилаштву у Београду, доказ да три илегалне бараке представљају лаж председника владе, „јер из исте проистиче да објекти те фирме нису илегалне бараке, већ зидани и легални објекти, укупне површине 1.057 м2“.

Марић у тужби тражи да му се због премијерових неистина исплати износ од 20 милиона динара на име накнаде нематеријалне штете, због претрпљених душевних болова и повреде достојанства. Иначе, Марић објашњава да се овај концепт тужбе први пут догађа у историји српског правосуђа.

„Председник Владе лаж упућену народу није извршио као политичар, већ као изабрани представник народа, коме су Устав и закони Републике Србије поверили да буде носилац јавног овлашћења и да буде председник Владе Републике Србије. Председник Владе Републике Србије, са положеном заклетвом пред посланицима Народне скупштине, као изабрани представник народа, нема право да лаже народ, и мене као тужиоца, јавно рекавши да су у Савамали срушене три илегалне бараке. Председник Владе прекршио је Устав и законе Републике Србије и погазио дату заклетву као изабрани представник народа. Дужан је да говори истину, и само истину“, наводи се у Марићевој тужби.

Како се додаје, председник Владе извршио је директан притисак на органе судске и извршне власти, посебно тужилаштва, полиције и града Београда, са отвореним позивом да не поштују основне постулате владавине права, у циљу заштите свих оних који су у изборној ноћи срушили правни поредак Србије и извршили тихи државни пуч. Марић истиче да је Вучић урушио углед народа и државу Србију у свету.

„Доказ је осуда Европске уније и бројних страних званичника овог разбојничког чина. Председник владе тешко је злоупотребио од народа поверено му овлашћење и случај Савамала искористио за покушај политичке одбране неодбрањивог, величао политичке вредности странке којој припада, у већ започетој изборној кампањи и, што је најгоре, ставио се у отворену заштиту пучиста и разбојника“, пише Марић у тужби.

У тужби се, такође, истиче да је Вучић извргао јавном руглу све заговорнике владавине права, назвавши их, на најпогрднији и најувредљивији начин, страним плаћеницима.

„Председник владе изазвао је страх, беспомоћност, неспокојност и несигурност код грађана Републике Србије, а што је већ довело до масовних протеста у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима“, додаје се у тужби Драгана Марића. Он у тужби прилаже и доказе о изјавама Вучића, које су забележили медији. Иначе, ово је само једна од низа тужби, које ће „против изабраних који лажу“ поднети у наредном периоду Драган Марић.

Иницијатива: Грађани да реагују на лажи

„Подржавамо, поздрављамо и позивамо грађане да реагују на лажи које свакодневно износе представници власти. Не смемо дозволити да постане нормално да изабрани представници грађана немају никакву одговорност за оно што говоре, а говоре свашта… Још је опасније када то што говоре служи за заташкавање злочина као што је овде случај. Имовину која је срушена називају трима баракама, власнике објеката криминалцима, грађане који указују на повреде закона плаћеницима. Све у служби избегавања одговорности“, истичу за Данас из Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Марићев случај

„Сличан злочин власти осетио сам на својој кожи, у неупоредиво већем обиму: фалсификате ЈАТ-а и штету од стотина милиона долара, до киднаповања 2009. (протест у Председништву Србије због ЈАТ-а), учињеног по наредби тадашњег министра полиције, а сада министра другог ресора. Још увек је некажњен, и поред тога што је те године наредио вршење четири тешка кривична дела. И врапци знају која злодела је учинио у циљу своје заштите“, пише Драган Марић у тужби.

 

Извор: Danas.rs/J. Diković