Издвајамо Србија

ХАШИМ ТАЧИ И ДАЉЕ ПРЕТИ: Косово је независно, воз неће проћи

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Такозвани косовски председник Хашим Тачи ни после нових разговора у Бриселу не престаје да провоцира тврдњама да је „Косово независна држава“, као и да српски воз из Београда неће проћи до Косовске Митровице

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такозвани косовски председник Хашим Тачи изјавио је да састанак у Бриселу није био лак, али да је био неопходан како би се спустиле тензије и како би се наставило са разговорима о даљој нормализацији односа.

– Ми смо задовољни што се овај састанак догодио јер смо на позиве на рат из Србије одговорили позивима на мир и позивима за интеграцију у ЕУ и НАТО. Не постоји алтернатива дијалогу у будучности- рекао је он.

Тачи је после разговора на којем су учествовали председник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић као и косовски председник Иса Мустафа, новинарима рекао, да се нада да су разговори помогли лидерима Србије да схвате да је „Косово независна држава“ која има своје уставне законе и која ради у складу са њима.

На констатацију новинара да је предсеник Србије Николић током вечери већ поручио да неће бити разговора о признавању независности Косова Тачи је рекао да мисли да се са признавањем независности Косова већ почело и то ће се, како је додао, догодити „корак по корак кроз преговоре“.

Косовски председник је рекао и да је током вечере у Бриселу било речи о уклањају зида на мосту у Косовској Митровици као и да је приштинска страна затражила да се „српске паралелне безбедносне структуре“ уклоне са севера јер, оне, како тврди, крше безбедност и сигурност тог дела региона.

– Ми смо поновили и да они који су покренули воз са националистичким мотивима из Србије ка Косову не би требало да се понашају као голубови мира, већ да се уздрже од таквих акција у будућности јер ће Косово реаговати у складу са својим законима – рекао је Хашим Тачи.

Он је додао да је од Београда на састанку јасно затражено да се престане са манипулацијом српским народом на Косову.

– То су наши грађани и они не смеју бити злоупотребљени ни за једнан пројекат анексије и поделе дела Косова – поручио је Тачи.

Током састанака У Бриселу делегација Приштине је, према Тачијевим речима, затражила од ЕУ да искористи свој ауторитет у Београду и реши питање српских оптужница.

Извор:Танјуг