Издвајамо Србија

ЦИК ПОРУЧИО ЈАНКОВИЋУ: Заштитниче, зид и мрак нису оно за шта вас плаћају грађани Србије!

Центар за истраживање корупције (ЦИК), као актер цивилног сектора, изненађен је реакцијом Заштиника грађана Саше Јанковића, који је блокирао њихов налог на Твитеру, због текста којим се постављају реална питања и позива омбудсман да разјасни у којој улози даје своје дневнополитичке изјаве (Јанковић политичар или Заштитник грађана)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јанковић је, тврде у ЦИК, блокирањем нашег налога Твитеру јасно дао до знања да није спреман да чује критику, и да он као постављен да штити грађане и онај који треба да брани исти цивилни сектор, који ЦИК представља, бира са ким ће да комуницира.

Из Центра за истраживање корупције истичу да то не би било спорно да је у питању било који грађанин, али да као омбудсман Јанковић управо доказује да селективно третира актере цивилног сектора, и то на начин да бира оне који га не критикују.

„Такође, још је лицемерније што исти Јанковић указује константно на то како одређени политички актери не воле критику, и то истиче као њихову ману, док сам на прве знаке критичког става према начину на који он дела дочекује блокирањем. Неуморно се током свог мандата, па и последњих дана, залагао независно и аналитичко, и критичко новинарство и бранио медије који покушавају да дођу до што објективније слике стварности, али се чини да је сада устукнуо када је реч о ЦИК-у. Сада, све су прилике, није важно сагледати његово деловање као Заштитника грађана и будућег председничког кандидата аналитички и из свих углова“, наводи се у писму ЦИК Саши Јанковићу.

ЦИК наглашава да у свом тексту није навео ниједну неистину, већ као и увек тежио да озбиљно приступи свом послу и укаже на неправилности.

„Овога пута изгледа да смо указали на неправилности оног који се не сме критиковати, нити питати. Разочарани смо помишљу да се поставља баријера у комуникацији од стране некога ко штити све грађане и ко треба да указује на оне актере који постављају баријере правима и слободном, демократском друштву. Још више нас чуди да Саша Јанковић и даље не схвата озбиљност ситуације у којој се налази тиме што се отворено о његовој кандидатури говори на председништву Демократске странке (или било које друге странке) и договорима које наводно има са председником ДС Драганом Шутановцем, док је још увек омбудсман и док одбија да се повуче са те функције. Забрињавајуће је, Заштитниче грађана, да не видите колико је пристрасно и необјективно ваше делање као Заштитника грађана уколико отворено фаворизујете једну странку. Можемо ли онда очекивати да њих нећете никада критиковати из позиције омбудсмана?“

У писму ЦИК се даље наводи да Заштитнику грађана пристрасност није страна.

„То смо могли до сада да видимо онда када подржавате критике ЕУ комесара, и омогућавате да се актери ЕУ мешају у судство Републике Србије. Да подсетимо, судство које само по себи значи независност и непристрасност. Ви бисте то боље од нас требали да знате да нико не сме да се меша у одлуке независносног судства, нити да врши притисак, макар били и моћници из других земаља који подржавају вашу кандидатуру на предстојећим изборима. С друге стране, када критикујете, примећује се, често су критике упућене женама на одговорним функцијама, као што је то био случај са државним секретаркама Јаном Љубичић и Биљаном Поповић Ивковић. Дакле, ем критикујете и оно што вам је посао и што вам није посао,већ и у томе имате двоструке аршине одређене, изгледа, према полу, роду и страначкој припадности“, наглашава се у писму ЦИК, у којем Саши Јанковићу поручују:

„Поштовани Заштитниче грађана, нетранспарентност, зид и мрак нису оно за шта вас плаћају грађани Србије, а још мање су предиспозиције за једног председника. ЦИК је увек отворен за комуникацију и истраживање истине, и надамо се да ћете се и ви определити за то. Уколико не желите, онда јасно шаљете поруку целокупоном цивилном сектору да је њихова улога неважна“

Извор:cik.co.rs