Свет

ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ НЕМАЧКОГ ВИЦЕКАНЦЕЛАРА: ЕУ је пред распадом, кривац је Меркелова!

Немачки вицеканцелар Зигмар Габријел и председник Социјалдемократске странке (СДП) шокирао је јавност у Немачкој тврдећи да је Европска Уније пред распадом, а за то је оптужио актуелну канцеларку и свог коалиционог партнера Ангелу Меркел!
 

– Знам какво је стање у Европској унији и више није незамисливо да се она распадне – рекао је Габриел за Шпигл.
Највероватнији кандидат СПД-а за канцелара на парламентарним изборима објаснио је како је немачко инсистирање на политици штедње унутар ЕУ разјединило унију више него икад пре
Он је за то индиректно оптужио канцеларку Ангелу Меркел, чији је мањи партнер у коалицијској влади, и демокршћанског министра финанција Волфганга Шојблеа упозоравајући на могуће погубне последице стриктне политике штедње унутар зоне евра.
– Једном сам питао канцеларку шта мисли што ће више коштати Немачку: да Французима попусти и дозволи пола одсто већи дефицит или да Марин ле Пен постане председница. Одговор ми дугује до дан данас – рекао је Габриел и додао:
– Да смо ми у Немачкој били присиљени применити само део реформи и резања као што је то био случај у Грчкој већ би одавно дошло до народног устанка – рекао је Габриел.
Габриел је оптужио Меркел и за некоординиснау политику у време избијања мигрантске кризе.
– Највећа грешка Ангеле Меркел је била што се није договорила ни са ким осим с Аустријанцима. То се претходним канцеларима не би догодило – оценио је Габриел.
Оне је демокршћанску Унију ЦДУ/ЦСУ оптужио и за то што Немачка у ЕУ наилази на отпор.
– ДУ и ЦСУ наспрам остатка Европе увек наступају као учитељи који све боље знају – рекао је Габриел
Извор: index.hr/informer.rs