Издвајамо Православље

Шта се све ставља у божићну чесницу: Важан обичај на велики празник!(ВИДЕО)

Овај посебни хлеб се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од неизоставних обичаја на велики хришћански празник Божић јесте мешење божићне чеснице.

Овај посебни хлеб може да се прави на неколико начина, али оно што варира од места до места јесте и то шта се ставља у чесницу.

Највећи број људи ће неизоставно у хлеб ставити новчић, јер се верује да доноси новац и срећу, као и парче бадњака, који ономе ко одломи парче са њим доноси плодност и добро здравље, а из истог разлога ставља се и дрен.

У неким крајевима, у чесницу се ставља кукуруз (због свиња), пасуљ (због оваца) и овас (због коња). Они који држе кокошке и другу живину, у своју чесницу стављају зрна пшенице.

Божићна чесница се меси на Бадње вече или на Божићно јутро, а једе се уз доручак на Божић, када се сви укућани окупе око свечане трпезе.

Прво га укућани окрећу међу собом три пута, а затим се чесница ломи и једе пре остале хране.

Ко пронађе новчић и бадњак, треба да га чува на посебном месту, док се пшеница, овас, пасуљ и кукуруз дају животињама због којих су и стављени у божићни хлеб. У неким крајевима верује се да ако се прилком печења чеснице тесто подигне изнад, на пример, кукуруза, те године ће он одлично родити.

Извор:Стил Курир/Србија Јавља