Свет

Шта Трамп тражи за укидање санкција Русији…

ЛОНДОН – Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће понудити укидање санкција против Русије у замену за споразум о смањењу нуклеарног оружја са руским председником Владимиром Путином.

Трамп је, у интервјуу за лондонски Тајмс, рекао да жели да се арсенал нуклеарног оружја две највеће нуклеарне силе на свету, САД и Русије, „значајно смањи“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија је под санкцијама. Хајде да видимо да ли можемо да направимо неке добре споразуме с Русијом. Прво, мислим да нуклеарно оружје треба значајно да се смањи“, рекао је Трамп.

Он је критиковао Русију због интервенције у Сирији, рекавши да је то „веома лоша ствар која је довела до ужасне хуманитарне ситуације“, пренео је Ројтерс.

Трамп је најавио да ће зета Џереда Кушнера задужити да издејствује мировни споразум на Блиском истоку.

Позвао је Британију да уложи вето на сваку нову резолуцију Савета безбедности УН која се критички односи према Израелу.

Поновио је и критике на рачун одлазећег председника Барака Обаме по питању нуклеарног споразума са Ираном.

Трамп:После Брегзита, и друге земље ће напустити ЕУ

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп верује да ће и друге земље напустити Европску унију после одлуке Британије да иступи из блока.

„Мислим да људи желе…сопствени идентитет, па као ме питате…мислим да ће и остали изаћи“, рекао је Трамп у интервјуу за лондонски Тајмс.

Он је оценио да је на резултат референдума, одржаног у Британији у јуну прошле године, утицао прилив избеглица у Европу, где је током прошле године ушло више од милион људи, пренео је АФП.

„Да нису били приморани да прихвате све избеглице…са свим проблемима које они носе, мислим да не би било Брегзита. То је кап која је прелила чашу“, нагласио је Трамп.

Говорећи о избеглицама у Европи, Трамп је рекао да би њихов долазак могао да изазове распад ЕУ.

„Мислим да неће бити тако лако одржати ЕУ заједно. И мислим да, уколико избеглице и даље буду долазиле у различите делове Европе…биће веома тешко одржати је јер су људи због тога бесни“, сматра Трамп.

Трамп је навео и да ће трговински споразум са Британијом бити добар за обе стране, потврдивши да ће се непосредно после инаугурације 20. јануара састати са британском премијерком Терезом Меј.

Извор: Танјуг