Издвајамо Свет

ЈАСНА ПОРУКА КИНИ: Американци шаљу најскупљи борбени авион на Пацифик(ВИДЕО)

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе шаљу на Пацифик најскупљи и један од најконтроверзнијих оружаних система у својој историји – борбене авионе „џоинт страјк“ Ф-35, како би постали „темељ одбране“ на том подручју, а тиме шаљу и јасну поруку својим садашњим и потенцијалним противницима у том региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичари сматрају да је присуство те летелице сигнал Северној Кореји и Кини.

Први од 16 таквих авиона Маринског корпуса америчке војске послат је ове недеље из Аризоне у Јапан ради првог прекоморског распоређивања ових невидљивих летелица, наводи Си-Ен-Ен. Авиони ће бити смештени у ваздухопловној бази америчког Маринског корупуса Ивакуни, недалеко од Хирошиме, на главном јапанском острву Хоншу.

Слање ових авиона, вредних 104 милиона долара, показује да је Вашингтон „посвећен одбрани Јапана најмодернијом опремом коју САД поседују“, рекла је за Си-Ен-Ен представница експедитивних снага америчког Маринског корпуса у Јапану Керолајн Фут.

„То ће бити камен-темељац заједничких снага са више задатака које поседују унапређену флексибилност у обављању задатака и ефикасност без преседана за борбу и уништавање и ваздушних и копнених претњи“, истакла је Футова.

Америцки маринци хвале свестраност Ф-35Б, описујући га као „јединствену комбинацију невидљивости, врхунске радарске и сензорне технологије и система за електронско ратовање, са смртоносним способностима ловца пете генерације, модерног бомбардера и платформом ваздушне подршке у свим околностима и против свих претњи“. Ф-35 се, такође, продаје и производи се у савезничким земљама САД широм света, укључујући Јапан, који је први такав авион добио у децембру. Ова летелица је специфична по томе што може да полеће и слеће у вертикалном положају, па може да оперише са амфибијских јуришних бродова, а такође замењује АВ-8Б „Хариер“.

Марински корпус тврди да је распоређивање Ф-35 у Јапану део фокусирања администрације одлазећег америчког председника Барака Обаме на Азију и да није везано ни за какву тренутну посебну ситуацију.

Аналитичари, међутим, сматрају да је присуство те летелице порука садашњим и потенцијалним противницима САД у том региону. Карл Шустер, бивши оперативни директор Пацифицке команде САД, сматра да је то сигнал Северној Кореји и Кини, док безбедносни аналитичар Кори Волас каже да САД тиме сигнализирају приоритет који дају савезу са Јапаном у овом периоду појачаних тензија.

Тензије између Јапана и Кине порасле су прошле године због превирања у вези са контролом над острвом на које и једна и друга земља полаже право у Источном кинеском мору, подсећа Си-Ен-Ен.

Извор:Танјуг