Издвајамо Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Супервулкан- Флегрејска поља на ивици ерупције, 500.000 ЕВРОПЉАНА у опасности!

Научници у Италији упозоравају да је Европски најопаснији супервулкан- Флегрејска поља (Цамп Флегреи), на ивици ерупције.

Вулкан има потенцијал да убије више од 500.000 људи и може узроковати штету која би се проширила широм целе планете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се да је прва ерупција допринела изумирању неандерталаца; иако је о томе жустро расправљано, оно што је неоспорно је то да је он изазвао страшне временске промене, токсичне нивое сумпора у ваздуху, што је узроковало тамно црвене заласке сунца у периоду од годину дана, и тоне киселе кише.

Најскорија ерупција овог вулкана је трајала равно 8 дана и формирала је нову планину, пригодно названу Монте Нуово.

Научници откривају повећање активности ниског нивоа од 2005. године, које су назвали “уздизање.“ Недавна активност је подстакла италијанску владу да подигне ниво опасности са зеленог на жуто, што значи да се вулкан сада прати даноноћно, како би се открила било каква повећања вероватноће да би могао еруптирати.

Пола милиона људи живи директно на врху и на боковима супервулкана у живом градском подручју Напуља. Ако би еруптирао, ови људи би вероватно погинули ако не би имали довољно времена да се евакуишу, али би се последице могле проширити много даље од тога уколико би достигао исти обим као и пре 39.000 година.

Ако би се то десило, облаци пепела би сигурно блокирали сунце и смањили Земљину температуру. Као резултат тога, стока, усеви и друге биљне врсте би умрле, изазивајући изумирање дивљних животиња и доводећи до глади у свету и можда чак и дуге, сталне зиме.

Наравно, све ово би био најгори могући сценарио, и научници кажу да је немогуће знати када и да ли ће супервулкан заиста еруптирати.

Неки нагађају, на основу претходних ерупција, да ћемо сачекати барем неколико деценија пре него што ћемо заиста требати да се забринемо, али би то ипак могло бити у току нашег живота.

Други кажу да су нивои дегазицоног притиска критични и да би то могло значити експлозију у врло блиској будућности.

Срећом, научници надгледају кретање 24 сата дневно како би утврдили ризике, а онима који су погођени катастрофом ће, надамо се, бити дато довољно времена за евакуацију.

Погледајте видео:

 

Извор: Wебтрибуне.рс