Издвајамо Србија

ЈОВАНОВИЋ: Николић отворено упориште тражи у Москви а не Бриселу!

Фото: Јутјуб

Мир на Балкану не чува наша памет, него наш страх од рата кога се још сећамо, изјавио је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић и додао да то, међутим, никада није било довољно

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за Радио БиХ, након што је Република Српска обележила 9. Јануар као Дан Републике, Јовановић каже да брине и да му смета не само „фантазирање редитеља Емира Кустурице о атомској бомби“, него чињеница да, како је рекао, нико од њих није у стању да говори о било чему другом осим о рату и сукобима.

Упитан о томе колико су реалне најаве председника Републике Српске Милорада Додика у садашњем политичком амбијенту, Јовановић каже да се на овим нашим просторима никада не дешава оно што пожелимо и оно што је добро.

– Те идеје су једнако реалне као и све ненормалне идеје које смо у прошлости чули, а које су услед наших многобројних слабости на крају постале стварност. Чињеница да се у 2017. години чује оно за шта смо били наивно убеђени да је дефинитивно остало за нама 1995, довољно говори о озбиљности ситуације у којој се налазимо – навео је Јовановић.

Додао је да Додик своју шансу види у том глобалном метежу, великом лутању међународне заједнице, у слабостима саме Босне и Херцеговине и поражавајућој истини да се “Србија није у тој мери трансформисала да би била у стању да му каже да је та политика, не само за Босну и Херцеговину већ и за Србију, велика претња која угрожава сам опстанак наших народа.“

Упитан да прокоментарише чињеницу да је у Бањалуци било врло запаљивих порука којима је успут сведочио и председник Томислав Николић, Јовановић сматра да је јасно да Додик не тражи упориште у премијеру Александру Вучићу, већ да га има у Николићу и српском национализму који у последњих годину или две отворено упориште тражи у Москви, а не Бриселу.

– До сада је Вучић успевао да балансира, избегавајући пре свега додатни сукоб и конфликт Београда и Бањалуке, али, нажалост, ово време је такво да више чињеница да је у томе успешан није довољна, јер нама нису потребне власти у Србији које ће ескивирати Додикове иницијативе, него политика која ће бити у стању да донесе стабилност читавом региону, самој Босни и Херцеговини, самим тим и Србији – рекао је Јовановић.

Јовановић сматра да је једини смисао прославе у Бањалуци то што је она “оголила и Николића, врх Српске православне цркве, и самог Додика који, искрено, ни до сада није превише крио своје намере”.

На констатацију новинара да се врло често чују оцене како иза Додика стоји Русија којој је, како се тврди, циљ дестабилизација региона, председник ЛДП-а је рекао да је циљ таквог деловања стварање хаоса у којем онда Руси свој интерес виде у чињеници да само они тај хаос могу да реше, и то је тако очигледно.

– Њихово присуство и утицај у региону су неспорни – од кризе коју су покушали да изазову, и делимично изазвали, у Црној Гори до перманентног гурања Србије у политичке оквире у којима се она конфронтира сама са собом и својим животним интересима, а ту пре свега мислим на европску оријентацију земље, па на крају до отворене подршке оним снагама које оспоравају политичаре и политике које Србију покушавају да утврде као европски оријентисану државу – рекао је, између осталог Јовановић, саопштио је ЛДП.

Извор:Танјуг