Издвајамо Србија

Албанска посланица рекла да Косово није Србија, Тања Мишчевић одговорила и затворила јој „уста“ о тој теми

Тешке речи пале на конференцији
Албанска посланица Мајлинда Брегу оценила је данас да је хапшење бившег вође ОВК Рамуша Харадинаја „уплашило“ регион, док је шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла да је хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о Брегзиту, Брегу је на конференцији “ЕУ и Западни Балкан после Брегзита” изразила незадовољство због међусобних претњи између Британије и ЕУ због изласка, али и у региону, које, како каже, није донео тај процес.

Како је рекла, неки живе под шемом конфликта и не могу да покопају оно што се десило у прошлости, како би се градила будућност, те да је оно што се чуло у последње време проблематично за регион.

-Имамо воз, имамо хапшење које је уплашило цео регион. Косово није Србија, али није ни Албанија- рекла је она и додала да би исто то рекла и да није Албанка.

Она је додала да је Косово република од 2008. године и уз све емоције, то је истина која је присутна у региону.

-Усуђујем се да кажем да нико не може да покуша да промени границе- рекла је она.

Она сматра да регион не може да оптужи Брегзит за било шта, уколико се мисли да задатак политичара није да доведу просперитет већ да се само брину о територијама.

Одговарајући на констатацију албанске посланице Мајлинде Брегу, Мишчевић је казала да је за њу хапшење ратних злочинаца један од основних постулата владавине права.

-Ми можемо да се не слажемо око статуса Косова, али око тога шта су принципи и основни елементи владавине права, мислим да бисмо морали да се јако добро сложимо- одговорила је Мишчевић.

Она је додала да је крајње отворен разговор предуслов искрене регионалне сарадње која неће бити заснована на емоцијама и начин да се дође до заједничког именитеља.

-Када је у претходних толико векова, регион имао један те исти циљ, а то је кретање ка ЕУ, постизање онога што су европске вредности. То је важна ствар на којој треба да радимо даље- рекла је Мишчевић.

На конференцији су изнета различита мишљења о Брегзиту и последицама које излазак Велике Британије из ЕУ може да има по земље Западног Балкана.

Учесници конференције коју су организовали Институт за европске студије и фондација Ханс Зајдел навели су да се Брегзит може посматрати као шанса да се ЕУ реформише и врати основним вредностима, те да се земље Западног Балкана више посвете решавању егзистенцијалних питања, али и као проблем који ће успорити процес проширења.

Извор:Танјуг