Србија

Бајден звао Тачија телефоном,ево шта му је поручио!

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)
Одлазећи амерички потпредседник Џозеф Бајден разговарао је са косовским председником Хашимом Тачијем
Бајден је Тачију поручио да се нада да Приштина и Београд могу да превазиђу напетости, саопштила је Бела кућа.

„Потпредседник је изразио наду да Косово и Србија могу да оставе иза себе недавне напетости и појачају своје напоре за нормализовање односа кроз дијалог уз посредовање Европске уније, да би унапредили животе грађана обе земље“, пише у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приштински „Телеграфи“ је у петак објавио да се Тачи захвалио у телефонском разговору Бајдену на његовом и напору САД да се избегну тензије између Београда и Приштине.

„Хвала Вам што сте свим странама послали поруке да треба избегавати понашање које повећава тензије“,
Бајден и Тачи су се сагласили да су дијалог и сарадња једини пут напред за западни Балкан, наводи „Телеграфи“.

Бајден је телефоном разговарао и са лидерима кипарских Грка и Турака, Никосом Анастасијадесом и Мустафом Акинџијем, као и грчким премијером Алексисом Ципрасом, последњег дана мандата.

Бела кућа је навела да је неке телефонске позиве одлазећи потпредседник обавио док је летео у Вашингтон, где се вратио после посета Украјини и Швајцарској.

Лидерима кипарских Грка и Турака Бајден је рекао да је спреман да, и након што напусти функцију, с њима разговара о уједињењу.

Грчком премијеру Ципрасу је захвалио на ангажовању око поновног уједињења Кипра и промовисању снажног партнерства између САД и Грчке.

Извор: Tanjug