Здравље

БУНДЕВА НИЈЕ САМО ХРАНА НЕГО И ЛЕК: Примену има у лечењу псоазиријазе; болести очију, бешике и јајника… али и депресије

Бундева, свима драга јесења и зимска посластица, стигла нам је из Јужне Америке, где су је индијански староседеоци обожавали и свакодневно користили у исхрани. Од ње данас припремамао разна слана и слатка јела, али су мало позната лековита својства бундеве, њеног семена, цвета и уља.

У традиционалној медицини и данас се користи уље бундевиног семена које је богато витаминима А, Б1, Б2, Б6, Ц, Д, Е, К и минералима (калцијум, магнезијум, калијум, цинк…). Садржи више од 60% незасићених масних киселина и богато је биљним протеинима/беланчевинама. Зато семе има чак 20 пута већу калоријску вредност од плода! Уље семена бундеве богато је омега 3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма, побољшавају здравље репродуктивних органа и обезбеђују леп изглед коже и бољу функцију централног нервног система
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Семе бундеве користи се за лечење хипертрофиране простате, када га треба – свакодневно пресног јести. Користи се и у лечењу дечијих глиста и пантљичаре. Љуштењем семена не треба уклањати танку, сребрно – зеленкасту покожицу (тегумен) јер се у њој налази највише лековитих састојака, док уљане сорте немају љуску већ само прозрачну семењачу.

Лек против глиста и пантљичаре: ујутро, наташте, треба појести истуцане семенке са мало меда (око 50 грама за одрасле особе) – мала деца од 30 до 50 грама, старија од 30 до 150 (200) а одрасли од 300 до 400 грама. После пола сата попити кашику рицинусовог уља, те не јести и пити неколико сати (може се јести нарендана мрква).

Против цревних паразита, домаћим животињама треба у прекрупи или сточном брашну, давати следеће количине истуцаног семена по грлу, дневно: кокош 1-2 г, мачка 20-30 г, пас 30-60 г, свиња 80-130 г, у зависности од телесне масе.

Код појаве брадавица, треба их два пута дневно благо трљати смрвљеним прашницима цветова бундеве, све док се не осуше и саме отпадну.

За исцељивање рана, опекотина и испуцале коже препоручује се мазање квалитетним уљем. Такође, добро је и за свакодневну негу коже и косе.

Научна истраживања показала су да ово уље регулише и ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и простате и помаже у лечењу синдрома иритираних црева. Такође, истраживања су показала да ово уље може да смањи фреквенцију/ризик појаве неких врста камена у бубрезима

У традиционалном исцељивању, плод се препоручује као диуретик, особама оболелим од реуме, гихта, запаљења бубрега и мокраћне бешике. Дијетална је храна за гојазне особе и дијабетичаре, као и онима са обољењем желуца и танких црева и код појаве крвавих пролива. Против упале јајника и проблема менопаузе треба је редовније, у већој количини, јести и пити њен сок.

Запажено је да бундева добро чини и оболелима од псоријазе (диуретско дејство). Код запаљења бубрега или бешике саветује се свакодневни оброк од динстане, неслане, бундеве са мало парадајза и сецканог црног лука који је зачињен кашиком павлаке. За ублажавање болова од проширених вена треба је свеже настругану ставити као облог, те држати дуже привијену.

Бундева је изузетно богата витамином А, који је важан за добар рад очију, а поготово мрежњаче. Захваљујући бетакаротину, представља снажан антиоксиданс и штити око од катаракте.

Тамножута бундева садржи и специфичну киселину која делује против канцерогених ћелија.

Мање је познато да плод бундеве садржи аминокиселину која подстиче излучивање серотонина у организам (хормона среће). Народни лекари саветују да, уместо таблета, особа која је нерасположена поједе кришку куване или печене бундеве. У свакодневној исхрани, тврде стручњаци, спречава анксиозност и појаву депресије.

Извор: Narodnamedicina.com