БУНДЕВА НИЈЕ САМО ХРАНА НЕГО И ЛЕК: Примену има у лечењу псоазиријазе; болести очију, бешике и јајника… али и депресије

Бундева, свима драга јесења и зимска посластица, стигла нам је из Јужне Америке, где су је индијански староседеоци обожавали и свакодневно користили у исхрани. Од ње данас припремамао разна слана и слатка јела, али су мало позната лековита својства бундеве, њеног семена, цвета и уља.

У традиционалној медицини и данас се користи уље бундевиног семена које је богато витаминима А, Б1, Б2, Б6, Ц, Д, Е, К и минералима (калцијум, магнезијум, калијум, цинк…). Садржи више од 60% незасићених масних киселина и богато је биљним протеинима/беланчевинама. Зато семе има чак 20 пута већу калоријску вредност од плода! Уље семена бундеве богато је омега 3 и омега 6 есенцијалним масним киселинама које повећавају енергију организма, побољшавају здравље репродуктивних органа и обезбеђују леп изглед коже и бољу функцију централног нервног система

Семе бундеве користи се за лечење хипертрофиране простате, када га треба – свакодневно пресног јести. Користи се и у лечењу дечијих глиста и пантљичаре. Љуштењем семена не треба уклањати танку, сребрно – зеленкасту покожицу (тегумен) јер се у њој налази највише лековитих састојака, док уљане сорте немају љуску већ само прозрачну семењачу.

Лек против глиста и пантљичаре: ујутро, наташте, треба појести истуцане семенке са мало меда (око 50 грама за одрасле особе) – мала деца од 30 до 50 грама, старија од 30 до 150 (200) а одрасли од 300 до 400 грама. После пола сата попити кашику рицинусовог уља, те не јести и пити неколико сати (може се јести нарендана мрква).

Против цревних паразита, домаћим животињама треба у прекрупи или сточном брашну, давати следеће количине истуцаног семена по грлу, дневно: кокош 1-2 г, мачка 20-30 г, пас 30-60 г, свиња 80-130 г, у зависности од телесне масе.

Код појаве брадавица, треба их два пута дневно благо трљати смрвљеним прашницима цветова бундеве, све док се не осуше и саме отпадну.

За исцељивање рана, опекотина и испуцале коже препоручује се мазање квалитетним уљем. Такође, добро је и за свакодневну негу коже и косе.

Научна истраживања показала су да ово уље регулише и ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и простате и помаже у лечењу синдрома иритираних црева. Такође, истраживања су показала да ово уље може да смањи фреквенцију/ризик појаве неких врста камена у бубрезима

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: