Свет

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЗАИСТА КРАЈ? Европа најавила затварање врата МИГРАНТИМА

Европски лидери сагласни да треба зауставити прилив избеглица до пролећа, и за то је спремна да издвоји додатних 200 милиона евра.

Европска унија мора да ради на значајном смањењу прилива избеглица у Италију из Либије наредних неколико месеци или ће популисти на предстојећим изборима у неколико европских земаља успешно искористити мигрантску кризу, упозорили су лидери ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Европског савета Доналд Туск и Џозеф Мускат, премијер Малте која тренутно председава ЕУ, рекли су да су „до пролећа и лета неопходне одлучне акције“, објавио је холандски лист „Де Волксрант“.

– Кључне вредности ЕУ су у опасности ако не делујемо сада – написали су европски лидери у писму, преноси портал „Политико“.

Либијска обалска стража мора, према њиховим речима, да повећа напоре и спречи долазак миграната бродовима у Европу. Према писању холандског листа, око 90 одсто миграната који стижу у Италију, полази из Либије.

Европска комисија представиће данас планове о заустављању прилива избеглица и понудиће, како се очекује, 200 милиона долара помоћи Либији у 2017. години који ће бити коришћени за обуку припадника обалске страже и куповину и ремонт бродова.

ЕК ће такође од чланица затражити да издвоје додатних 200 милиона евра, као и да сарађују у размени информација о мрежама кријумчара људи.

Комисија и Савет ће позвати на већу сарадњу са Нигеријом, Еритреом, Гамбијом и Обалом Слоноваче, што су земље порекла многих миграната, како би се олакшао процес враћања одбијених азиланата.

О тим плановима разговараће ове недеље и министри правосуђа чланица, а уочи самита лидера ЕУ на Малти 3. фебруара.

Извор: Танјуг