Свет

Европа у паници: Џихадисти регрутују мигранте, прете нам нови напади

Припадници Исламске државе планирају да радикализују мигранте који су већ у Европи у циљу извођења напада, упозоравају званичници ЕУ.

Они наводе да, осим радикализације, џихадисти планирају да наоружају мигранте који су већ ушли у ЕУ како би изводили терористичке нападе у Европи, пише британски лист „Дејли експрес“.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефови граничних служби ЕУ страхују да ће морати да се суоче са новим таласом напада џихадиста.

Извршни директор Фронтекса, агенције ЕУ за контролу граница, Фабрис Леђери, изнео је ово упозорење још пре напада на божићном сајму у Берлину 19. децембра, када је погинуло 12 лица.

– Неки људи би могли да постану радикализовани, манипулисани или искориштени од стране терористичких група после уласка у земље ЕУ. Морамо да будемо спремни – рекао је он.

Упозорење је уследило после извештаја Европола да је неоспорно да су борци Исламске државе ушли у Европу представљајући се као избеглице.

Европол је почетком месеца упозорио да џихадисти користе мигрантске руте за убацивање бораца који ће да шире терор на целом континенту. Њихова мета биће европске земље, са Британијом „високо на тој листи“.

Извор: Vestionline/Srna